Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Ærgelse over nederlag til verdens nummer seks

Nyheder

Ærgelse over nederlag til verdens nummer seks

𝗦𝘂𝗿𝘁 𝗻𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗴 𝘁𝗶𝗹 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗻𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝘀𝗲𝗸𝘀

Inden kampen ville de færreste have troet på at Danmark kunne true sidste sommers VM-sekser Tjekkiet på udebane, men danskerne var ærgerlige over at tabe snævert med 75-71 i en kamp hvor spillet aldrig flød. I gruppens anden kamp stod Belgien for en overraskelse af de helt store, da de slog Litauen 86-65 efter at have været foran med 37 først i fjerde periode.

-Vi spillede ikke en fantastisk kamp, dagde Danmarks stjerne Gabriel Iffe Lundberg efter kampen, og det betyder, at der heldigvis er meget, vi kan forbedre til mandagens kamp. Især i forsvaret havde vi nogle kommunikationsproblemer, som tillod tjekkerne at få åbne skud og lette scoringer. Det er længe siden Danmark har spillet på dette niveau og vi viste, at vi kan være med.

Danmark var foran meget af første halvleg, inden tjekkerne tog en føring på 10-12 gennem meget af anden halvleg.

Adama Darboe gav håb til danskerne med en tre’er til 70-62 med tre-et-halvt minutter igen, hvorefter Daniel Mortensen i næste angreb tog en angrebsrebound og reducerede til 70-64 med tre minutter resterende.

Peterka scorede så et layup for Tjekkiet og danskerne missede et par gange. Der blev skabt fornyet spænding med 45 sekunder igen, da Iffe Lundberg gjorde det til en fem-points kamp, 72-67, med en tre’er efter assist af Adama Darboe.

I den anden ende kom tjekkiske Hruban til to straffekast, men da han missede det sidste, fik Iffe Lundberg bolden i fart op ad banen. Han blev kantet af Martin Kriz og med 20 sekunder havde Danmark bolden bag baglinjen.

Danmark spillede bolden på banen, Jonathan Gilling tog én dribling og sendte en tre’er af sted, samtidig med han blev fejlet. Bolden gik i og Gilling gik til straffelinjen og scorede sikkert et enkelt straffe til 73-71. Herefter tog Tjekkiet straks en timeout.

Tjekkerne fik spillet bolden på banen og Danmark skulle stjæle bolden eller fejle for at stoppe tiden. Der gik dog syv sekunder, inden Danmark fik stoppet tiden med en fejl på Hruban og da han satte begge straffekast, løb Danmark tør for sekunder på uret. Kevin Ricki Larsen fik skudt en tre’er afsted fra venstre hjørne, men mere nåede Danmark ikke og de danske spillere måtte skuffede gå fra banen med et nederlag på 75-71.

Danskerne startede ellers kampen flot. Jonas Zohore opsnappede bolden på midten af banen i andet minut og sendte Iffe Lundberg afsted til et baglæns dunk, til 0-5. Med fire minutter igen i første periode, var det Kevin Larsens tur. Han spandt om forsvareren tæt på kurven og gik op til et dunk, der sendte Danmark i front 12-15.

I det hele taget fik danskerne sendt bolden i kurven med dunks mange gange i kampens indledning. Ikke mindre end seks gange skete det, men midt i første halvleg begyndte tjekkerne at få indstillet kanonen udefra. Efter 12 minutter havde hjemmeholdet ramt fem af 12 forsøg på distancen, hvor Martin Peterka havde ramt begge sine forsøg.

Danmark kom foran 27-31, på en tre’er af Iffe Lundberg og et dunk af Darko Jukic, men så strammede Tjekkiet for alvor op. De blev mere aggressive i reboundspillet, hvor Danmark ellers havde domineret, samt i forsvaret. Hjemmeholdet fik nogle anden-chancer og stjal et par bolde og så fik Matin Kriz, Peterka samt Jaromir Bohacik sendt Tjekkiet i front 49-42 ved halvleg. Især Bohacik var ond ved danskerne med tre tre-pointere på fem forsøg.

Iffe Lundberg var effektiv inden pausen, med 15 point på 10 skud, herunder to tre’ere, men ellers havde Danmark det svært fra langdistancen. Kun fire af 15 langskud gik i kurven og en skudprocent på 27 var en stor del af årsagen til at et ellers velspillende dansk hold gik ud til anden halvleg bagud med syv.

Tjekkerne fortsatte med at have initiativet fra starten af anden halvleg. Der gik et par minutter før scoringen rigtigt kom i gang, men Bohacik skød tjekkerne foran med 55-43 efter lige over tre minutter. Heldigvis for Danmark gik scoringen lidt i stå efter Darko Jukic kort efter reducerede til 45-55. Der blev kun scoret otte point mere i tredje periode, fire til hvert hold, og holdene gik ind til de sidste ti minutter ved stillingen 59-49.

Philip Hertz startede scoringen i fjerde periode, med en tre’er fra højre hjørne på assist fra Iffe Lundberg og så var Danmark kun nede med syv. Tjekkerne svarede dog straks igen ved Tomas Vyoral og så var der igen stillingskrig indtil den spændende afslutning.

-Det var en god lektie, mente landstræner Erez Bittman efter kampen. Vi har spillet i mange år på lavere Europæisk niveau, men den her kamp viser, at vi kan være med. Vi holder modet oppe til sidste sekund og falder aldrig sammen. Til gengæld mangler vi så noget erfaring på det her niveau i forhold til tjekkerne, der har erfaringen til at stramme an i forsvaret og finde den ekstra scoring, når det virkeligt gælder.

Danskernes store problem var træfsikkerheden udefra. Kun 9 af 32 tre-pointere gik i kurven og en scoringsprocent på 28 gør det svært at vinde.

I gruppens anden kamp tog Belgien et stort skridt mod EM med en overraskende storsejr over Litauen, der ellers hører til i den absolutte verdenstop. Belgierne var på hjemmebane foran ikke mindre end 68-31 inden fjerde periode og endte med at vinde 86-65.

Det betyder, at Danmarks hjemmekamp mod Belgien på mandag allerede nu ligner en, der skal vindes, hvis ikke Belgien skal tage førertrøjen på i forhold til EM-billetten. Der skal kun sies et hold fra i gruppen og Tjekkiet er allerede kvalificeret som værtsnation (som spiller med i kvalifikationen af seedningsårsager).

𝗧𝗼𝗽𝘀𝗰𝗼𝗿𝗲𝗿𝗲:
Tjekkiet: Jaromir Bohacik 17, Martin Peterka 14, Martin Kriz 14

Danmark: Iffe Lundberg 20, Jonathan Gilling 11, Kevin Larsen 10.

Foto: FIBA EuroBasket

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420