|
Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke |
|
|
|
|
| |
Børneregler for den nye sæson
|
Børne- og Ungeudvalget i DBBF har lagt sidste hånd på Børnereglerne for den kommende sæson, dvs. gældende fra august 2018. |
I den kommende sæson indføres (jf. Rigsdagsbeslutning i 2017) de nye alderskategorier, sådan at turneringen nu inddeles i ulige årgange, med undtagelse af U22, dvs. turneringsrækkerne hedder: U22, U19, U17, U15, U13, U11, U9, U7. Dette har naturligvis også konsekvenser for Børnereglerne (fra U7 til og med U15). |
Børne- og Ungeudvalgets formand, Jesper Nielsen, fortæller:
"På baggrund af ændringerne af aldersgrænserne for ungdom, har vi været samtlige regler grundigt igennem og har justeret der hvor vi har fundet det nødvendigt. Samtidig med dette arbejde, har vi ændret på et par områder. Ændringer er en konsekvens af de ønsker og erfaringer vi har haft i de sidste par år.
Vi har i høj grad skelet til de turneringsformer og måder at tælle score på, som man med stor succes bruger i Italien og Tyskland. Vi ønsker med ændringerne i Grand Prix turneringen at nedtone de oplevelser nogle hold har ved at tabe stort og derfor fokusere på at vinde de enkelte perioder og give score derefter. Dette er den væsentligste ændring for kommende sæson.
Herudover har vi genindført dommerkastet – vi har i Italien set, hvor meget det øger tempoet og afviklingen af de kampe hvor der spilles med fast tid. Det er afprøvet under nogle træninger for U10-U12 hold herhjemme og det virker efter hensigten. De resterende ændringer er primært justeringer i forhold til ændring af aldersgrænserne.
Vi er i Børne- og Ungeudvalget nu der, hvor vi gerne vil være med vores børneregler. De er opbygget på såvel erfaring som viden og ikke mindst holdninger til hvordan vi i DBBF ønsker, at basketball skal spilles for børn og unge. Reglerne udgør et stærkt fundament for såvel rekruttering som fastholdelse og har stort fokus på udvikling og fremme af glæde ved spillet. Udvalget har ligeledes besluttet, at reglerne fremover kun justeres hvert andet år og så lidt som muligt.
Reglerne har været grundigt drøftet i udvalget og det har været omkring forbundets øvrige udvalg (Trænerudvalg, Turneringsudvalg, Dommerudvalg og Eliteudvalg), og administrationen har været tæt inde over.
Vi håber, at alle i det danske basketball-landskab får glæde af reglerne. Man er selvfølgelig velkommen til at kommentere på eventuelle fejl og mangler og/eller stille opklarende spørgsmål." |
Q&A om de nye børneregler
|
Nedenfor er ses Q&A om de nye børneregler.
Spørgsmål sendes til Info@basket.dk
|
Spørgsmål 1:
Hvordan er reglen mht. spilletid i U5 og U7. Skal der spilles 2 imod 2 eller 3 imod 3 i 15 perioder á 3 minutter?
Svar 1:
Tanken i U5/7 er, at en kamp varer ca 60 minutter og så mange perioder a 3 minutter man kan nå (målet er 15). På den måde spiller man i en times tid, måske to og spilletiden for spillerne er tre minutter ad gangen, hvilket passer særdeles godt til det kognitive niveau som spillerne i den alder har. Vi har afprøvet det nogle få steder og i Italien, hvor man har 125.000 spillere u der 12 år, har man praktiseret det med stor succes i mange år. Det virker. Giv det en chance. Aktuelt vil der ikke være ret mange hold - om nogle - i den aldersgruppe. Så vi har tænkt os om og det er efter min mening på ingen måde åndsvagt.
Spørgsmål 2:
Skal man f.eks. U13 GP ikke vise løbende score på scoringstavlen men point i forhold til vundne perioder?
Hvordan skal holdene kunne spille efter en periode sejr, når de ikke ved hvad den står med mindre de spørger protokol førerne hele tiden.
Svar 2:
Det er korrekt, at vi i U13-11-9 GP spiller om at vinde perioderne. Det gør man også i store lande som Italien og Tyskland. De eneste der for alvor er interesseret i hvad stillingen er i den enkelte periode er trænere og forældre. Da der ikke er udskiftninger eller time-outs er fordelene store. Der er fokus på at spille og udvikle sig, mere end at spille taktisk efter, hvad der står på tavlen og vi får nedtonet det uheldige i kampe med stor forskel mellem holdene.
Herudover har vi af og til haft nogle dårlige oplevelser med trænere og forældre der gik lidt for meget op i hvor meget man kunne vinde over modstanderen. Det er heldigvis ikke det vi ser mest af, men vi har alligevel et ønske om at fastholde den gode oplevelse for børnene og fjerne fokus fra scoren på tavlen.
Ved at spille om at vinde perioderne og nulstille scoren efter hver periode, er det vigtigste hermed ikke hvor mange point man kan store flere end modstanderen, men hvilket hold der kan vinde flest perioder. Fordelen er, at man som taberhold ikke har den samme oplevelse af at blive smadret rent scoringsmæssigt og man kan fokusere på at gøre det så godt som muligt. Tyskland og Italien har brugt det i mange år og har gode erfaringer med det. Det ønsker vi at afprøve herhjemme også. Vi håber, at det vil blive modtaget i den rette ånd og at det vil have en positiv virkning. Vi evaluerer selvfølgelig på det i løbet af sæsonen.
Børnereglerne er livet af hensyn til børnene og deres udvikling ikke til vi voksnes ønsker om at vinde og nå resultater.
Spørgsmål 3:
Hvorfor har vi fjernet stillingerne i rækkerne i U11 og ned? Er det ikke vigtigt at vide hvilket hold, der er bedst over sæsonen?
Svar 3:
Vi har et klart fokus på, at det ikke er væsentligt hvem der vinder rækkerne i U11 og nedefter. U11 og nedefter er defineret som de aldersgrupper hvor vi rekrutterer, introducerer til sporten (lære at træne) og starter tilvænning til konkurrence. Det vigtige er, at spillerne har en klar oplevelse af, at de bliver dygtigere. Det gør vi gennem de samlede rammer med alderstilpassede regler, grand-prix turnering, fjerne den løbende score som nævnt ovenfor og ikke at have stillinger på nettet, men i stedet opnå så lige kampe som muligt gennem grand-prix formen og tilføje ekstra sjove oplevelser gennem afslutningsstævnerne. Når kampene spilles gælder det selvfølgelig om at kæmpe så meget man kan og vinde hvis man kan, men i et positivt og udviklingsorienteret miljø. Det får flere til at blive ved med at spille og flere til at starte med at spille. |
| | |
|
|