Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Bruttotrup udtaget

Nyheder

Truppen udtaget: Herrelandsholdet klar til at slå døren ind

Opdatering mandag 17. februar:

Martin Poulsen 𝘂𝗱𝘁𝗮𝗴𝗲𝘁 𝘁𝗶𝗹 𝗹𝗮𝗻𝗱𝘀𝗵𝗼𝗹𝗱𝗲𝘁

Frederik Rungby har måttet melde afbud til landskampene mod Tjekkiet og Belgien med en skade, der har generet gennem længere tid. Rungby har spillet alle 12 kampe i pre-kvalifikationen.

Som erstatning har trænerteamet udtaget 21-årige Martin Poulsen fra Værløse Blue Hawks, der indtager 11. pladsen på topscorerlisten i Basketligaen. Han fik debut i Basketligaen for Hørsholm tilbage i 2017, inden han spillede et år i USA for Mount Saint Mary University. I denne sæson er han vendt tilbage til Værløse, hvor han har været en af profilerne med 15,8 point i gennemsnit i 19 kampe. Sæsonens højdepunkt har været sejren over Svendborg Rabbits i november, hvor Poulsen scorede 28 point.

Martin Poulsens udtagelse har ændret den unge spillers planer for ugen:

-Udtagelsen kom som en kæmpe positiv overraskelse, siger Poulsen, og betød en pludselig omlægning af mit liv den næste uge, men det er af lille betydning når landsholdet spørger om man er klar!

Nu er universitetsstudier og lejlighedsbesigtning for en uge afløst af træning med landets bedste basketballspillere og en landskamp på hjemmebane i Farum Arena mandag 24/2.

Oprindelig tekst

I en af verdens største sportsgrene er de danske basketherrer klar til at bryde døren ind, for at blive medlemmer af det gode selskab. Efter mange års kampe på lavere niveau, skal Danmark i februar spille kampe på højeste niveau i Europa, og tre af de fire hold i gruppen skal spille slutrunde i sommeren 2021. Samtidig strømmer tilskuerne til hjemmekampene, så nu skal holdet også forsøge at komme med, hvor det er rigtigt sjovt, også udenfor banen. De første kampe er 21. og 24. februar, henholdsvis på udebane mod Tjekkiet og hjemme mod Belgien og nu er bruttotruppen udtaget.
 
Herrelandsholdet i basket er, nærmest ubemærket udenfor sportens inderkreds, lykkedes med en mission om at blive sportsligt og publikumsmæssigt relevante. Det vakte opsigt, da Danmark slog Sverige for første gang i 50 år i sommeren 2018 i Ballerup Super Arena, men efter medieopmærksomheden forsvandt igen, har holdet fortsat de gode takter og er nu blandt de 32 lande, der skal kæmpe om 24 pladser til EM 2021.
 
Kampene på allerhøjeste niveau, hvor blandt andet OL-medaljevinderne fra Litauen venter, får landsholdets anfører, Jonathan Gilling, til at drømme om et sportsligt og folkeligt gennembrud, også i Danmark:
 
- Selv om mange eksperter på forhånd havde givet os rollen som underdog, har vi gennem en årrække kæmpet i mange hårde og sjove kampe, for at nå hertil. Umiddelbart kan man godt forestille sig, at selvsamme eksperter vil placere os i den båd igen, men jeg håber at vi, sammen med alle fans, endnu engang kan vise at alle kan tage fejl.
 
Basketballlandsholdet for herrer blev startet op i 2013, efter det var lukket i en årrække og er siden gået fra at spille for nogle 500-600 tilskuere, til der forventes 3300 i Farum Arena mandag 24. februar. De første år var resultaterne svingende, men gennembruddet kom i den sidste kamp i 2016, hvor stormagten Tyskland blev besejret i Arena Næstved.
 
Fra 2017 er danskerne gået fra sejr til sejr, gennem tre runder pre-kvalifikation, hvor modstanden er blevet bedre og bedre. Nu venter en gruppe med et af verdens bedste hold, Litauen, samt Belgien og Tjekkiet, hvor tre af de fire hold kvalificeres til slutrunden i 2021. Tjekkiet er allerede kvalificeret, da landet er værtsnation, men spiller i kvalifikationen som del i den seedning, der foretages inden slutrunden. Derfor kan det på forhånd se ud som om Danmark og Belgien kan komme til at spille om den sidste plads i EuroBasket 2021.
 
Landstræner Erez Bittman ser frem mod udfordringen:
 
-Vi skal i dette vindue spille mod to klassehold. Tjekkiet er et af de mest succesfulde hold i Europa gennem de seneste år og de sluttede som nummer seks i sommeres VM-slutrunde, mens Belgien har masser af erfaring på dette niveau.
 
Bittman er også godt tilfreds med det hold, der er udtaget:
-Holdet har arbejdet hårdt de seneste tre år for at bevise, vi kan spille på det her niveau. Vi kommer med det bedste hold, vi kan stille med, med spillere, der er fysisk og mentalt klar.
 
Bruttotruppen består af fem spillere med base i Danmark, fra Basketligaens topklubber Randers, Bakken, Horsens og Svendborg, samt 11 spillere, der er professionelle i udlandet.
 
 Adama Darboe (Bakken Bears, Danmark)
Daniel Mortensen (Wetterbygden Stars, Sverige)
Darko Jukic (Bakken Bears, Danmark)
David Knudsen (EN Baskets Schwelm, Tyskland)
Frederik Hougaard Nielsen (Real Murcia, Spanien)
Frederik Rungby (Horsens IC, Danmark)
Gabriel Iffe Lundberg (Iberostar Tenerife, Spanien)
Jonas Zohore (BC Rilski Sportist, Bulgarien)
Jonathan Gilling (Anfører) (Afanion CB Almansa, Spanien)
Kevin Larsen (Chocolates Trapa Palenica, Spanien)
Mads Bonde Stürup (Innova Chef, Spanien)
Mathias Bak Christensen (Nässjö Basket, Sverige)
Philip Hertz (Be’er Sheva, Israel)
Rasmus Bach (Randers Cimbria, Danmark)
Sami Eleraky (ZTE Real Canoe, Spanien)
Sebastian Åris (Svendborg Rabbits, Danmark)
 
Basketball er verdens næststørste sportsgren målt i udøvere og konkurrenceniveauet på Europæisk plan er ekstremt højt. De europæiske lande leverer topspillere til NBA på samlebånd og EM-slutrunden har flere gange samlet over 26.000 tilskuere til kampene.


Kampe:
Fredag 21 februar 2020 kl. 20:10: Tjekkiet-Danmark, Arena Pardubice
 
Mandag 24 februar 2020 kl. 18:15: Danmark-Belgien,, Farum Arena
 
Torsdag 26 November 2020: Litauen-Danmark
Søndag 29 November 2020: Danmark-Tjekkiet
Fredag 19 februar 2021: Belgien-Danmark
Mandag 22 februar 2021: Danmark-Litauen

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420