Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Bruttotruppen til afgørende kampe udtaget

holdet

Herrelandsholdet udtaget til augustkampene

Danmarks Basketball Forbund og landstræner Arnel Dedic har udtaget bruttotruppen til herrelandskampene i august. De danske basketherrer skal i Montenegro møde Island og værtslandet i fire puljekampe, hvor de to øverste hold går i kvalifikationen frem mod VM 2023 mod Europas bedste basketnationer, mens det sidste hold må tage den lange vej frem mod EM 2025 mod niveau to og tre i Europa. Alle fire kampe afvikles i en coronasikker boble i Montenegro.
Danmark skal mod Island og Montenegro forsøge at følge op på resultaterne fra den seneste EM-kvalifikation, hvor top 10 landene Tjekkiet og Litauen begge blev besejret. Her var Danmark et sidste-sekunds-skud fra at besejre Litauen for anden gang i sidste puljekamp og tage pladsen til EM 2021 (der afvikles i 2022) fra de 11-dobbelte medaljetagere til OL, EM og VM.
 
Danmark stiller med et hold med mange profiler, men også med en række unge spillere har fundet vej til debuterende landstræner Arnel Dedic’s første landsholdstrup.
 
En af truppens største profiler er Jonas Zohore, som har spillet de seneste 26 landskampe i streg, gående tilbage til august 2016 mod Tyskland. Den 210 centimeter høje centerspiller har været afgørende i mange kampe for Danmark, ikke mindst da han i Hviderusland i 2018 ramte en tre-pointer, der sendte kampen i overtid nummer to i sidste sekund, eller da han scorede 19 point mod verdensmagten Tjekkiet i en dansk sejr.
 
Også velkendte navne som Frederik Rungby, Frederik H. Nielsen, Mathias Bak og Sebastian Åris er at finde i bruttotruppen, som altså har masser af kontinuitet at bygge videre på. I alt er der 12 spillere blandt de 15, der tidligere har spillet landskampe.
 
Et par af de kendte navne, som Arnel Dedic har fundet plads til, er Thomas Lærke og Zarko Jukic. Lærke spillede sin seneste landskamp i 2014, mens Zarko Jukic sidst var inde i landsholdsvarmen i 2018. Lærke har længe været en af profilerne i Bakken Bears, og han bringer masser af europæisk erfaring fra FIBA Champions League, mens Jukic senest har været at finde i islandsk basketball, hvorfor han kender modstanderen i to af kampene indgående.
 
Samtidig er der blevet plads til begyndelsen på et generationsskifte, med en gruppe unge, spændende talenter. Louis Stormark har tilbragt de seneste sæsoner hos først den litauiske EuroLeague-klub Zalgiris Kaunas og derefter et basketakademi i Prag, og skal efter sommerferien spille for amerikanske Idaho State University. Den anden vej går Gustav Suhr Jessen, der efter en karriere i USA på St. Anselm College skal til at begynde den professionelle karriere i Europa.
 
Der er også blevet plads til Gustav Knudsen, der allerede efter 9. klasse tog vejen til Spanien og Zaragoza, hvor han som 17-årig fik debut i den bedste spanske række, ACB. Han er endnu ikke fast mand på holdet, men har blandt andet spillet mod Barcelona og matchet op mod den spanske verdensstjerne Sergio Llull.
 
Efter en sæson, der har været præget af coronavirus og nogle steder meget sene sæsonafslutninger, er der også en del spillere, der har været nødsaget til at melde fra med skader, eller har valgt yderligere restitution, inden klubsæsonen starter op igen, samtidig med landsholdets kampe i august.
 
Det samme er tilfældet for de to modstandere i gruppen, som på nuværende tidspunkt ikke ser ud til at være i stærkeste opstilling. Island har meldt ud, at i det mindste opvarmningskampene bliver uden Martin Hermansen (Euroleague, Valencia), Tryggvi Hlinason (Saragossa ACB, NBA Summerleague, 216 cm) og Haukur Palsson (MoraBanc Andorra, ACB), mens Montenegro i hvert fald er uden NBA stjernen Nikola Vučević (Chicago Bulls). De endelige trupper skal først meldes ud tættere på kampene.
 
Det europæiske kvalifikationssystem har flere niveauer og de fire kampe i august afgør om de danske basketherrer de næste to år skal forsøge at kvalificere sig til VM 2023 eller fokus allerede skal flyttes mod EM-kvalifikationen 2025. De to øverste hold i puljen går i VM-kval, mens det sidste ryger helt ned i nederste division og skal bruge de næste to år på at forsøge at kvalificere sig til den egentlige EM-kvalifikation 2025, der starter i 2023. Det er en tur både Danmark og Island har taget de seneste år.
 
På papiret er det lidt af en dynamitpulje. Montenegro deltog i VM 2019 og i den nylige EM-kvalifikation havde deres præstationer og tredjeplads i puljen kvalificeret dem, hvis det ikke var fordi gruppen indeholdt Tyskland, der var forhåndskvalificeret og dermed tog EM-pladsen.
 
Island deltog i EM i både 2015 og 2017, men kiksede derefter en kvalifikation og blev sendt ned i det laveste kvalifikationslag, hvor de har brugt 2019, 2020 og 2021 på at kæmpe sig op igen.
 
Det danske landshold var igennem samme proces i 2017-19, men rykkede i sommeren 2019 op i bedste landsholdsdivision i Europa, hvor 32 lande dystede om 24 pladser ved EM 2021 (som på grund af coronasituationen er udsat til 2022). Her endte Danmark som bekendt med ikke at kvalificere sig, selv om det var så tæt på, som et skud i sidste sekund på udebane i Litauen.
 
Kampene i august skulle have været spillet som ude- og hjemmekampe, men den fortsatte coronasituation betyder at det internationale forbund FIBA har valgt at lægge kampene i en boble i Montenegro.
 
I næste uge spiller basketherrerne opvarmningskampe i Finland mod Estland og Finland, der begge er kvalificeret til EM 2021 (og afvikles i 2022). Det vil give en indikation af holdets styrke.
 
Citater 
Arnel Dedic, landstræner 
-Hvis jeg ikke allerede havde hørt rygterne om de her spilleres sammenhold og respekt for hinanden på landsholdet, ville det have overrasket mig som nyankommet træner. Det her hold har en fantastisk holdånd og vilje. Sammenholdet, som har kendetegnet holdet længe, kan flytte os forbi de hindringer, der måtte komme i vores vej. Jeg har en stor tro på dette hold og på at vi kan gøre det godt i Montenegro. Vores målsætning blev sat til den allerførste træning og vi har tro på at vi kan gøre arbejdet færdigt og ende i top to og dermed i VM-kvalifikationen.
 
Highlights
Hvis der ønskes highlights til TV/web-brug kan rettighederne erhverves ved at sende en email til tv@FIBAmedia.com 
 
De 13 udvalgte er:
 
Daniel Mortensen (Thor Thorl (Island))
David Nørby Knudsen   
Frederik H. Nielsen (Team Fog Næstved)
Frederik Rungby               (BSW Sixers, Tyskland)
Gustav Knudsen (Casademont Zaragoza, Spanien)
Gustav Suhr Jessen (St Anselm College, USA)
Jonas Zohore Bergstedt               
Louis Stormark (Idaho State University, USA)
Mads Bonde Stürup (Bàsquet Girona, Spanien)
Mathias Bak Christensen (Team Fog Næstved)
Morten Bülow
Sebastian Åris (Team Ehingen Urspring, Tyskland)
Sylvester Berg (Caceres Patrimonio De La Human, Spanien)
Thomas Lærke (Bakken Bears)
Zarko Jukic
 
 
Kampprogram:
Fredag 13. august: Island-Danmark
Lørdag 14. august: Danmark-Montenegro
Tirsdag 17. august: Danmark-Island
Onsdag 18. august: Montenegro-Danmark

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420