Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Damelandsholdet udtaget

Nyheder

Damelandsholdet til coronaboblen udtaget

Der er et totalt ubeskrevet og klubløst navn blandt de 13, som landstræner for kvindernes basketlandshold Jesper Krone har udvalgt til midt i november at spille både hjemme- og udekamp i Letlands hovedstad Riga. På grund af coronasituationen i Europa spilles alle EM-kvalifikationskampene i lukkede grupper, hvor holdene samles og spiller de planlagte kampe et enkelt sted i stedet for at rejse til ude- og hjemmekampe.
 
Til kampene mod Tjekkiet og Rumænien 13. og 15. november har landstrænerne udvalgt et hold, der både indeholder masser af kontinuitet og erfaring, men også nogle af de mest lysende talenter i Danmark, samt et helt ubeskrevet navn, der oven i købet ikke er at finde i en klub denne sæson.
 
-I udtagelserne har vi valgt at prioritere både kontinuitet og fremtid, siger landstræner Jesper Krone. Vi har syv spillere med, som var del af landsholdet, der startede op med at vinde EM for små nationer i 2018 og her finder vi også de spillere, som Maria Jespersen, der viste sig afgørende i de første kvalifikationskampe.

Udover Maria Jespersen har Emilie Hesseldal, Gritt Ryder, Ena Viso, Sofie Tryggesson, Ida Tryggesson og Anna Seilund. Herudover har Anne Hee været med fra kvalifikationsturneringens start.
Sammen med de erfarne er der fem spillere, der kan stå over for en debut på landsholdet, med tre unge spillere, en enkelt veteran og et ubeskrevet blad.

-De unge spillere, Malene Lind Pedersen, Alberte Rimdal og Laura Ziegler, alle 18 år gamle, har vist deres værdi som store profiler i Dameligaen allerede, pointerer Krone. De er altså ikke bare med for at lære, men som reelle spillere. Alligevel er det naturligvis en bonus, at de samtidig får erfaring fra de ældre spillere.
 
-Den nyudtagne veteran er Elisabeth Brynaa Hansen, som tidligere i karrieren har været mest scorende danske spiller i Dameligaen og sidste år gjorde comeback. Hun bringer hurtighed, fight og den erfaring som en 27-årig bringer.

Til sidst er der et navn, der er helt ukendt i dansk basketball:
 
-Det er enormt spændende at få Camilla Emsbo med i truppen og egentligt også lidt overraskende, idet ingen kendte til hende, fortæller landstræneren. Hun er dansk-amerikaner, der opholder sig i Danmark under en pause i universitetsstudierne fra Yale University og med 196 centimeter i højden, kan hun gøre en forskel for os. Det internationale spil er domineret af høje spillere og Camilla giver en hel ny dimension, selv om hun vil være nødt til at tilpasse sig det europæiske spil uden kamperfaring.

Camilla Emsbo har både dansk og amerikansk statsborgerskab, men har boet i USA hele livet. Den 196 centimeter høje centerspiller har en dansk far, der er udvandret til USA, og går egentligt på Yale University i Connetticut, hvor hun også spiller på basketballholdet. Her er der imidlertid hverken undervisning eller basketball denne sæson, på grund af coronasituationen, så hun valgte at søge mod faderens rødder i Danmark under et sabbatår. Her træner hun med Hørsholms hold i Dameligaen, men har ikke lov at spille kampe. Grunden til det er, at universiteternes sportssammenslutning, NCAA, ikke vil give tilladelse til at hun spiller som amatør i udlandet, idet de frygter, at hun får en unfair fordel i forhold til spillere, der forbliver i USA. Emsbo har en tvillingesøster, Kira, der spiller for Harvard University, men som er skadet i øjeblikket.
 
-Min far voksede op i Danmark og selv om jeg kun har været her nogle få gange, har jeg altid følt mig tæt på landet og kulturen, siger Emsbo. Coronaviruspandemien gav mig det skub, jeg havde brug for, for at komme til at kende Danmark og forstå den arv, landet har givet mig. Jeg er vild med at være her og at blive udvalgt til landsholdet er en kæmpe ære. Jeg er så glad for at kunne komme til at spille for Danmark.

Jesper krone fortæller, at det danske hold ser meget anderledes ud end modstandernes:
 
-Spillet i EM-kvalifikationen er ofte langsomt, tungt og domineret af store, tunge spillere, men det er ikke vores og dansk basketballs force. Hvor de andre lande måske har 15 spillere over 1.90 at vælge mellem, må vi satse på en anderledes hurtig spillestil, som passer til vores land. Vi udvikler hurtige, bevægelige spillere, der er dygtige med bolden og det afspejler vores landshold også.
 
For at slippe ind i de såkaldte bobler, skal alle trænere, spillere og øvrigt personale have foretaget to coronaprøver i ugen op til afrejse 9. november. Herefter testes de igen ved ankomst, hvorefter holdene isoleres på et hotel, der kun benyttes til EM-kvalifikationen. Herfra slippes de i otte dage kun ud for at træne eller spille kamp. Skulle en spiller blive erklæret coronapositiv, eller blive skadet inden afrejse, kan der ske sene ændringer i truppen.
Leder for landsholdene Jens Døssing er ærgerlig over, at landsholdet ikke kan præsenteres for et dansk publikum, som det, der sidste år fyldte Gentoftehallen med over 1600 mennesker:
 
-Vi er rigtigt kede af at vi ikke får lov til at præsentere Damelandsholdet på dansk jord i denne omgang, efter den store oplevelse de gav os i Gentoftehallen sidste år. At spille i bobler er den eneste realistiske måde at få spillet landskampe denne sæson, og det bliver en unik oplevelse for spillere og staff, der skal være helt isoleret på deres hotel i en uge, med undtagelse af træning og kampe. På trods af omstændighederne og den usikre tilstand verden i øjeblikket befinder sig i, så glæder spillerne sig. Holdet forbedrede sig markant fra deres første til anden kamp sidste år, og det bliver spændende at se om de kan bygge videre på de erfaringer de gjorde sig mod Rumænien og Italien.
 
Det danske damelandshold blev genoplivet i 2018 efter næsten 15 år, med deltagelse i Small Nations Cup, også kaldet EM for små nationer. Det blev til et overlegent mesterskab. Herefter ønskede spillerne selv at deltage i kvalifikationen til det egentlige EM og rejste økonomien til det gennem en crowdfundingkampagne.
 
De udtagne spillere:
·        Alberte Rimdal (Åbyhøj IF)
·        Anna Seilund (BK Amager)
·        Anne Hee (Hørsholm 79ers)
·        Camilla Emsbo (-)
·        Elisabeth Brynaa (Hørsholm 79ers)
·        Emilie Hesseldal (BMS Herlev Wolfpack)
·        Ena Viso (BK Amager)
·        Gritt Ryder (Hørsholm 79ers)
·        Ida Tryggedsson (BMS Herlev Wolfpack)
·        Laura Ziegler (BMS Herlev Wolfpack)
·        Malene Pedersen (Åbyhøj IF)
·        Maria Jespersen (Cadi La Seu, Spanien)
·        Sofie Tryggedsson (Spirou Ladies Charleroi, Belgien)

Af de spillere, der var med i de sidste landskampe er flere af de yngre spillere rejst mod USA for at spille college, mens Line Piechnik, der spiller i Spanien, har valgt landsholdet fra.
 

Landsholdskontakter

Jakob Dehn
Eliteansvarlig

Tlf. +45 31 60 00 06
E-mail: jad@basket.dk
Steen Guido
Talentansvarlig

Tlf. +45 20 64 09 26
E-mail: stg@basket.dk
Sona Camara
Landsholdskoordinator

Tlf. +45 43 26 25 21
E-mail: soc@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420