Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Danmark-Litauen

holdet

-Vi kan skabe historie

Live pressekonference efter kampen: https://www.youtube.com/watch?v=ba10S_4QaCc
 
Når Danmark går på banen i Vilnius mandag aften mod Litauen, er det en direkte kamp om den sidste plads i EM-slutrunden mod verdenranglistens nr. 8. Litauerne er med 11 medaljer fra OL, VM og EM forhåndfavoritter, men har også et kæmpe pres på sig.
 
Danmark er uden en række profiler og kan dermed spille helt uden forventningspres, mod forhåndsfavoritterne. For Litauen er det totalt modsatte tilfældet, idet basketballsporten i det lille baltiske land er den helt dominerende sportsgren. Skulle EM-kvalifikationen glippe, og mod et upåagtet land, der er nr. 56 på verdensranglisten, vil det være en kæmpe skandale.
 
Danskerne kan håbe på at presset stiger balterne til hovedet, især hvis starten af kampen falder ud til dansk fordel.
 
Litauen er, som Danmark, uden en række af de bedste spillere, der blandt andet spiller i NBA.  De er dog ikke helt uden NBA-krydderi, idet den tidligere New York Knick Mindaugas Kuzminskas er på holdslisten. Han spiller nu i russiske Lokomotiv Kuban og har scoret 10 point i gennemsnit i kvalifikationen. Det er meget sigende for Litauen, at det er holdet, der gør arbejdet, idet fire spillere scorer mere end 10 point i gennemsnit, mens ingen scorer over 15.
 
Holdets topscorere er Eimantas Bendžius, som har været med alle fem kampe, samt Vaidas Kariniauskas, som kun har spillet en enkelt kamp, lørdag, da Litauen slog Tjekkiet 93-74.
 
Danmark er uden den hidtidige topscorer Iffe Lundberg, efter hans skifte til EuroLeague-klubben CSKA Moskva. EuroLeague giver normalt ikke spillerne fri til landkampe, så derfor er stærke Shavon Shields heller ikke med i kvalifikationen. Heller ikke Sami Eleraky og Darko Jukic er med.
 
I deres sted trådte anfører Adama Darboe og hans Bakken Bears kollega til i lørdagens kamp mod Belgien, med henholdsvis 18 og 13 point. De fik hjælp fra de høje spillere Jonas Zohore og Kevin Larsen, med 12 og 10 point, men skal danskerne slå Litauen, skal firkløveret enten score endnu flere point, eller andre spillere skal træde til med gode præstationer.
 
Da Danmark i november overraskede og slog Litauen 80-76, scorede Iffe Lundeberg 28 point, men samtlige af de ni andre danskere på banen kom på scoringslisten. Den slags hjælp kan bruges mandag, hvis Danmark skal kvalificere sig for første gang til EM*
 
*Danmark har spillet EM tre gange før, i 1950’erne, blandt andet med sportslegenden Knud Lundberg på holdet, men har aldrig kvalificeret sig, idet der dengang var fri tilmelding.
Citater
 
Landsholdsanfører Adama Darboe:
-Nu har vi en altafgørende kamp mandag mod et top-ti hold i verden og vi kan skabe historie og det fokuserer vi på
 

 
 
Landstræner Erez Bittman:
-Vi løber nogle ting, som måske virker bedre mod Litauen end mod Belgien. Mandag skal vi forsøge at komme ud med et smil og forsøge at gøre noget, som ingen venter.  Vi har forventninger til os selv, selv om ingen andre har haft det. Vi har sat os selv i en situation, hvor vi er konkurrencedygtige og selv kan afgøre det, og det var målet inden kvalifikationen. Det er den mentalitet, vi går ind med mandag.
 
Kampfakta: 
EM-kvalifikation Danmark-Litauen, Gruppe C
Sted: Siemens Arena, Vilnius, Litauen
Tid: Mandag 22. februar 18:30 
TV-Transmission: 3 Max
+ Viaplay
 
Stilling: http://www.fiba.basketball/eurobasket/2022/qualifiers/groups
 
Optaktslink, hvor statistik også vil være tilgængelig under kampen. Billeder kan også tages herfra, gratis med krediering ”FIBA”:
http://www.fiba.basketball/eurobasket/2022/qualifiers/game/2202/Denmark-Lithuania

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Steen Guido
Talentudvikler

Tlf. +45 20 64 09 26
E-mail: stg@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420