Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Dansk basketballlegende gået bort

Nyheder

Dansk basketballlegende gået bort 

Én af de helt store i dansk basketball er i weekenden gået bort. 
I årtier har Peter Freil været en af de mest fremtrædende personer i dansk basketball. Først som spiller og efterfølgende som træner og leder. Han har på klubplan stået i spidsen for SISU, BMS, Hørsholm, Værløse, BF Copenhagen, Stevnsgade, BK Amager og Falcon. 

Peter Freil var halvanden måned fra at fylde 75, da han søndag, omgivet af sine nærmeste gik bort efter et sygdomsforløb. 
 
Udover at være træner og leder, nåede han også at være dommer på internationalt plan og arbejdede som lærer og tillidsrepræsentant på Hovedstadens Ordblindeskole. 

Store resultater
Som spiller stillede han op i den rød-hvide trøje til 60 landskampe for Danmark fra 1966-1974. Men det var som træner, han for alvor viste hvorfor han hørte til i toppen af sporten. Her vandt han 24 DM-medaljer, hvor 11 af disse var af guld. Desuden vandt han pokalturneringen fem gange med 4 klubber – herunder SISU, BMS og Værløse.  
En af guldmedaljerne vandt han med Falcons kvindehold, som han overtog halvvejs gennem en sæson. Her spillede i øvrigt Peters datter, Tine Freil – som er en af Danmarks største kvindelige basketballspillere nogensinde.  
I en artikel bragt i BT fra 2002 med overskriften ”Motivationens Mester” er det tydeligt at Peter Freil kunne noget helt særligt som træner. Hans store bedrifter skyldtes ikke udelukkende, at han altid var engageret og højtråbende på sidelinjen. Hans store force lå også i at være en kunstner i motivation. Det er også det Jesper Sørensen, som er tidligere spiller under Peter, og nuværende Talent-/eliteudvalgsformand og bestyrelsesmedlem i DBBF husker ham for: 

“Peter Freil var et ikon i dansk basketball, som jeg selv havde fornøjelsen af at spille for i flere sæsoner. Hans enestående sportslige meritter taler for sig selv, men når jeg tænker tilbage på Peter, er det ikke kun hans sportslige højdepunkter, der dukker op. Peter var glimrende til at skabe og motivere sine hold, og han bekymrede sig oprigtigt om alle sine spillere. Peter har med sin store basketballforstand og betænksomme personlighed haft stor betydning for mange af landets bedste spillere gennem tiderne - både sportsligt og menneskeligt. Æret være Peters minde” 

Danmarks Basketball Forbund sender varme tanker til Peters familie, og takker for alt det, han har givet til dansk basketball gennem tiden. 
 

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Steen Guido
Talentudvikler

Tlf. +45 20 64 09 26
E-mail: stg@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420