Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Danskere i collegeslutspillet

Nyheder

Danskere i collegeslutspillet

Der er slutspil i amerikansk collegebasket i disse dage, også kendt som March Madness, fordi… Nå ja, der er altid vilde overraskelser i de MANGE turneringer, der er i gang.
 
Der er danskere med i fire af turneringerne, NCAA Turneringen Division 1 for kvinder og mænd, samt NIT-turneringen, også for begge køn. Herunder er der turneringer for blandt andet de lavere divisioner NCAA Division 2, 3 og for NAIA’s forskellige divisioner, Junior colleges… Der er en grund til det er en skør måned!

Opdatering Mandag 22 marts


Så er weekenden gået og vi ser igen på de danske spillere i collegeslutspillet.
 

NCAA-turneringen

Asbjørn Midtgaard gjorde en flot figur for Grand Canyon natten til lørdag, selv om de ikke kunne slå Iowa og "the best player in college basketball", Luka Garca. Asbjørn scorede 18 point og ramte 8 af 11 skud, mens det også blev til seks rebounds, men det blev til et nederlag på 74-86.

Julianna Okosuns Marquette tabte med 63-70 til Virginia Tech, men det var ikke Juliannas skyld, for hun kom desværre ikke på banen.

Lena Svanholm og UC Davis kommer i aktion natten til tirdag.
 

NIT-turneringen

I NIT-turneringen havde vi inden weekenden fire spillere videre: Amalie Langer (San Francisco), Frida Formann (Colorado), Sarah Mortensen (Villanova) og Victoria Mikkelsen (Saint Louis).

Frida Forman præsterede igen flot, da Colorado spillede sig videre til tredje runde med en sejr over Nebraska på 71-75. Den tidligere Værløsespiller blev sit holds topscorer med 18 point, blandt andet på 4 af syv tre'ere.

Også Villanova og Sarah Mortensen gik videre med en storsejr på 77-57 over Florida. Sarah var starter og scorede 9 point og tog tre rebounds.

Victoria Mikkelsens Saint Louis gik også videre, men igen uden at Victoria kom på banen.

Den eneste dansker, der røg ud af NIT-turneringen lørdag var Amalie Langer med San Francisco. Amalie havde en flot individuel kamp som starter, med 29 minutter, 10 point, 3 assists og et blok, men det var ikke nok for SFU, der tabte 82-90 til California Baptist.

NCAA Turneringen

 
NCAA-turneringen for Division 1 er højeste niveau. Det er her, vinderen bliver amerikansk mester for collegehold, og der er 68 hold med for både mænd og kvinder. Det er vind eller forsvind, som i den danske pokalturnering, men hele turneringen er lavet på forhånd efter en seedning. Holdene seedes i fire regioner, fra nummer 1 til 16 i hvert område. Der er altså fire hold med første-seedning, et fra hver region, og det er de hold, der ifølge udvælgeskommiteen har størst chance for at komme i Final Four, som semifinalerne hedder. Holdene med første-seedning møder nummer 16, nummer to nummer 115 osv.
 
Der er tre danske spillere med i turneringen; Lena Svanhold for University of California, Davis (12-seedning), Julianna Okosun for Marquette (10) og i herrernes turnering Asbjørn Midtgaard for Grand Canyon (15).
 
Både Okosun og Svanholms hold burde ifølge seedningen have en fair chance for at gå videre, men desværre har de to landsholdsspillere ikke spillet en stor rolle på deres hold i denne sæson. Begge spiller deres første år på universitetet og kan helt sikkert kæmpe for en større rolle næste sæson.
Asbjørn Midtgård har til gengæld spillet en gigantisk rolle for hans skole, Grand Canyon, som dog har fået en svær modstander i turneringen. Midtgård skiftede inden sæsonen fra skandaleramte Wichita State, idet han valgte at hans sidste sæson i colelge skulle være med en stor rolle. Det må man sige, han fik, idet centeren er GCU’s topscorer, bedste rebounder og han blokerer også flest skud. Det mest imponerende er nok, at Asbjørn scorer på 71% af skuddene! Samtidig har holdet haft succes, med sejr i både grundspillet og slutspillet i Western Athletic Conference og det har betydet, at Asbjørn har fået fire priser: Bedste nye WAC-spiller, WAC Førstehodet (de fem bedste spillere), WAC Forsvarsholdet og WAC holdet af nye spillere.
 
Midtgaard har et erklæret mål om at spille på så højt niveau som muligt, gerne NBA, og bliver det til succes i første runde af NCA turneringen kan den drøm komme tættere på virkeligheden. Modstanderen er nemlig Iowa og superstjernecenteren Luka Garza, som bliver kaldt ”den bedste spiller i collegebasket” og snitter ikke mindre end 24 point pr. kamp. Kan Asbjørn matche op med ham, vil hele verden lægge mærke til det. Kampen afvikles natten til søndag 23:45.
 

NIT Turneringen

I NIT Turneringen for kvidner deltager de 32 hold, der netop ikke fandt vej til NCAA Turneringen og turneringen er allerede startet (med fire dansk sejre!).
 
I kvindernes NIT findes fire danskere; Amalie Langer (San Francisco), Frida Formann (Colorado), Sarah Mortensen (Villanova) og Victoria Mikkelsen (Saint Louis). De tre førstnævnte spiller kæmpe roller på deres hold, hvor de før enten anden eller tredje-flest minutter på holdet.
 
Især Frida Formann har som førsteårsspiller imponeret alt og alle i den størke Pac-12 Conference, der er blandt de vigtigste i USA. Hun blev i januar kåret som ugens bedste førsteårsspiller i hele USA (National Freshman of the Week) efter hun scorede 15 point, da Colorado slog Stanford (1. seed i NCAA Turneringen). Frida blev delt topscorer med 14 point, da Colorado slog Louisiana 68-45 i første runde. De spiller mod Nebraska i dag.
 
Også Amalie Langer imponerede i første kamp i turneringen, som topscorer for Sam Francisco med 23 point (og 6 ramte tre’ere på 11 forsøg) i en sejr på 71-63 over Houston. De spiller mod California Babtist senere i dag.

Sarah Mortensen og Villanova slog Massachusetts 78-51 i første runde. Sarah blev ikke topscorer, men til gengæld spillede hun flest minutter for Villanova og tog 7 rebounds og to steals. De spiller mod Florida i dag.
 
Victoria Mikkelsens Saint Louis vandt også, men uden Mikkelsen kom på banen. De møder Milwaukee senere lørdag.
 
Hos herrerne har David Kristensens Davidson også været i aktion, desværre i et nederlag til North Carolina State på 61-75. Andetårsspilleren fra Aarhus fik tre minutter på banen uden at score.
 

Se med


Kampene fra både herrernes og damernes NCAA Turnering kan ses her (hvor man kan få et gratis 7-dages abonnement): https://www.espnplayer.com/

Women's NIT kan ses på Flohoops.com, men kræver abonnement – og én konto kan kun streame på ét device ad gangen
 

Oversigt


Kvinder – NCAA tournament
Lena Svanholm – UC Davis (12). Mandag (teknisk tirsdag) 00:30 mod Missouri State (5)
Julianna Okosun – Marquette (10). Søndag 17:00 mod Virginia Tech (7)
 
Mænd – NCAA tournament
Asbjørn Midtgaard – Grand Canyon (15). Lørdag 23:45 mod Iowa (2)
 
Kvinder – NIT
Amalie Langer – San Francisco
Frida Formann - Colorado
Sarah Mortensen – Villanova
Victoria Mikkelsen – Saint Louis
 
 
Mænd – NIT
David Kristensen - Davidson
 

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420