Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » De udvalgte 12 er rejst til Montenegro

holdet

De udvalgte 12 er rejst til Montenegro

De danske basketherrer er mandag morgen rejst til Montenegro, hvor fire landskampe på seks dage venter. Målet er at ende i top to i gruppen, der foruden værtslandet indeholder Island, og derved kvalificere sig til VM-kvalifikationen frem mod 2023. Skulle det glippe, er næste mulige slutrunde først i 2025. Bruttotruppen er i løbet af weekenden barberet ned til 12 spillere.
Efter to træningskampe mod Finland er Danmark klar til de tællende kampe, der spilles i en coronasikker boble. De danske spillere kom fra Finland med en sejr og et nederlag, mod et finsk hold, der er fast deltager i EM og VM.

De tre landshold deltager i den såkaldte pre-kvalifikation til den egentlige VM-kvalifikation, der går i gang til november. Det er et system, som det internationale forbund FIBA har udtænkt, for at de deltagende nationer, kan spille flest mulige kampe mod hold på samme niveau. Bagsiden er, at der er meget langt op, for det hold, der ender sidst i gruppen.
 
På papiret er det lidt af en dynamitpulje. Montenegro deltog i VM 2019 og i den nylige EM-kvalifikation havde deres præstationer og tredjeplads i puljen kvalificeret dem, hvis det ikke var fordi gruppen indeholdt Tyskland, der var forhåndskvalificeret og dermed tog EM-pladsen.
 
Island deltog i EM i både 2015 og 2017, men kiksede derefter en kvalifikation og blev sendt ned i det laveste kvalifikationslag, hvor de har brugt 2019, 2020 og 2021 på at kæmpe sig op igen.
 
Det danske landshold var igennem samme proces i 2017-19, men rykkede i sommeren 2019 op i bedste landsholdsdivision i Europa, hvor 32 lande dystede om 24 pladser ved EM 2021 (som på grund af coronasituationen er udsat til 2022). Her endte Danmark som med lige netop ikke at kvalificere sig, selv om det kom ned til sidste sekund i sidste kamp på udebane i Litauen.
 
Danmark stiller uden en række af de profiler, der brillierede i EM-kvalifikationen, på grund af skader, udmattelse efter en forsinket coronasæson, samt situationen i klubberne ude i Europa. Seneste har Jonas Zohore måttet trække sig, så danskerne bliver udfordret på de store positioner, uden spillere over 205 centimeter. Spillere som debutanterne Louis Stormark og Gustav Suhr Jessen, samt Frederik Rungby, og måske Mads Bonde Sturup kan komme til at dække de store positioner, på trods af manglende størrelse.
 
De velkendte navne i truppen, som Frederik Rungby, Frederik H. Nielsen, Mathias Bak og Sebastian Åris giver kontinuitet at bygge videre på for debuterende landstæner Arnel Dedic. Han har også genopfundet
Zarko Jukic, som sidst var inde i landsholdsvarmen i 2018. Han har senest været at finde i islandsk basketball, hvorfor han kender modstanderen i to af kampene indgående.
 
Heller ikke de to modstandere i gruppen er i stærkeste opstilling. Island har meldt ud, at i det mindste opvarmningskampene bliver uden Martin Hermansen (Euroleague, Valencia), men det ser ud til at Tryggvi Hlinason (Saragossa ACB, NBA Summerleague, 216 cm) og Haukur Palsson (MoraBanc Andorra, ACB) har meldt sig under fanerne. Montenegro er uden NBA stjernen Nikola Vučević (Chicago Bulls).
 
 
Kampene i august skulle have været spillet som ude- og hjemmekampe, men den fortsatte coronasituation betyder at det internationale forbund FIBA har valgt at lægge kampene i en boble i Montenegro.
 
 
Citater 
Arnel Dedic, landstræner 
- Vi skal fokusere på hvad vi lykkedes med i sejren over Finland. Her spillede vi med ro og sikkerhed, i begge ender af banen, og det er det, vi skal tage med til Montenegro. Vi skal spille med energi og forstå de prioriteter, vi har, overfor den enkelte modstander. Vi kender vore styrker og svagheder som hold og vore chancer for at få et godt resultat med hjem er gode, så længe vi tror på at alt er muligt. Vi skal gå ind til kampene med mod og tro på tingene og så skal vi nok få et resultat.
 
Highlights
Hvis der ønskes highlights fra kvalifikationskampene til TV/web-brug kan rettighederne erhverves ved at sende en email til tv@FIBAmedia.com 
 
De 12 udvalgte er:
 
Daniel Mortensen (Thor Thorl (Island))
David Nørby Knudsen   
Frederik H. Nielsen (Team Fog Næstved)
Frederik Rungby (BSW Sixers, Tyskland)
Gustav Suhr Jessen (St Anselm College, USA)
Louis Stormark (Idaho State University, USA)
Mads Bonde Stürup (Bàsquet Girona, Spanien)
Mathias Bak Christensen (Team Fog Næstved)
Morten Bülow
Sebastian Åris (Team Ehingen Urspring, Tyskland)
Sylvester Berg (Caceres Patrimonio De La Human, Spanien)
Zarko Jukic
 
Stab
Head coach: Arnel Dedic
Assistenttræner: Petar Males
Sundhedsstab: Simon Brockhusen & Christian Weinold
Holdledere: Peter Theis & Mikkel Hamann
Videoscout: Michael Mogensen
 
Kampprogram:
Fredag 13. august: Island-Danmark
Lørdag 14. august: Danmark-Montenegro
Tirsdag 17. august: Danmark-Island
Onsdag 18. august: Montenegro-Danmark

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420