Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Forening » Nyheder » Den store trænerhelgen i Oslo
Støt vores sponsorer:

Nyheder

DBBF deltog i den store Trenerhelgen i Oslo

Som et led i et større fokus på internationalt samarbejde, deltog DBBF´s udviklingskonsulent og DGI´s Basketballkonsulent Mads Bojsen i det Norske Basketball Forbunds (NBBF) store trænerweekend, den 13.-14. januar i Oslo.
Den store Trenerhelgen 2018 ” er netop afviklet for 9. gang – og her er meget interessant viden og inspiration at hente. Norge har næsten identiske medlemstal som i Danmark med ca. 12.000 medlemmer i et land med ca. 5,5 mio indbyggere – og oplever også pæn vækst for børn under 12 år.

Alene fremmødet – 150 trænere og 30 klubledere – er voldsomt imponerende, og helt sikkert noget der kunne være interessant at arbejde på at gøre efter i Danmark”, udtaler Mads Bojsen der deltog i DST 9 som repræsentant for dansk basket.

9. udgave af Den Store Trenerhelgen blev sat i gang ved en kort introduktion af præsidenten fra det norske forbund. Herefter fulgte et inspirerende oplæg fra trænerne bag Norges guldvindere til EM i C-gruppen for U18 herrer.  Et EM der blev vundet på benhårdt arbejde, sammenhold og forsvar. En særlig interessant vinkel er, at drengene/de unge mænd selv formulerede den røde tråd i træningen: Respekt. Arbejde. Sammen!

DBBF stod også bag et oplæg fra DBBF´s udviklingskonsulent Mads Bojsen om Dansk Baskets ”Winning Formulas”. Det blev fulgt interesseret, og der var masser af positive tilkendegivelser og efterfølgende henvendelser fra deltagerne.
Hent Mads' Præsentation her (1.9 Mb)
Træner clinics og U-10 træning

Udover disse oplæg blev der på 1. dagen også overværet en træning af en gruppe U10 drenge som blev træner af den estiske træner Gert Prants. Fokus lå på ”legen”. Ikke nogen banebrydende, men dog inspirerende at se hvordan simple lege, fx fangeleg, kunne udformes med et hav af variationer, med masser af bold og bevægelse. Drengene så i hvert fald ud som om at det var sjovt – og det er jo det, det handler om!

Pekka Salminen fra Finland, stod bag 2 coaches clinics målrettet U16-U18 spillere på lidt højere niveau. Temaerne var ”defense and toughness” og ”Chaos basketball – Constant Movement Offense”. Pekka er en karismatisk herre, der snakker højt og energisk – og det var I virkeligheden også hans pointer ift. spillerne: Høj intensitet, højt energiniveau, man løber ikke – man sprinter! Hele tiden søge kurven når man angriber: Er der ingen forsvarsspiller, penetrerer man og laver et lay-up – og det gælder i alle øvelserne. Som forsvar det modsatte: Accepter ikke penetrering, blok ud, dominer, vær aggressiv.

På første dagen var der også inviteret til All-Star kvindekamp, med de norske landsholdsspillere. Kampen blev spillet i høj tempo med masser af lækre assists og høje skudprocenter til trods for aggressivt forsvarsspil.

Til sidst på dagen under middag på hotellet, blev der uddelt intet mindre end 5 trænerpriser og 5 klublederpriser. Det er lidt flere end vi har i Danmark, og specielt priserne ”Årets trænertalent”, der anerkender en ung træner med talent for trænergerningen – samt ”Internet-prisen”, der gik til den klub der har den bedste, mest informative hjemmeside, samt størst aktivitet på de sociale medier - var interessante og anderledes priser.

I Danmark har vi dog netop indført Årets Ungdomstræner, vi håber at få mange indstillinger til:
http://www.basket.dk/%c3%85rets-Ungdomstr%c3%a6ner#Element3356176  

Derudover var der bl.a. priser til den klub der havde den største vækst på medlemstallet, samt en pris for størst vækst på pige/kvindesiden. Basketballklubben i Asker vandt i øvrigt begge de to sidstnævnte priser. 
Dag 2 med fokus på klubudvikling og rekruttering

Norges Basketball Forbund (NBBF) har et stort fokus på klubudvikling, ligesom vi har i dansk basket. Vi er nok skridtet længere i Danmark, hvor vi har lavet klubudviklingsforløb i et par år, i regi af Bevæg Dig For Livet. Det var dog interessant at høre nordmændenes greb på dette, og især virkede de norske klubber endnu mere positive og modtagelige overfor klubudviklingsforløb, end vi oplever det i Danmark, ifølge vores udsendte udviklingskonsulent, Mads Bojsen.

Ift. rekruttering er det værd at nævne at de norske klubber der har haft størst succes med rekruttering af børn til basket, er de klubber der har massive og målrettede forløb i samarbejde med skoler og SFO´er. Det kan vi jo godt nikke genkendende til i dansk basket med BørneBasketFondens store arbejde igennem de seneste 3-4 år, der har fået dansk basketballs medlemstal til at stige med over 30% de sidste 3 år for børn under 12 år.

En interessant og konkret ting som flere af de mest succesfulde norske klubber har gjort er at få europæiske trænere til Norge gennem EU's Erasmus projekt. Det har simpelthen finansieret både rejse og løn til europæiske trænere under 30 år. Det er bestemt en mulighed der er værd at forfølge for de danske klubber, hvis klubben fx kan få en italiensk minibasket-ekspert til at arbejde med skole/SFO-børn. Se link for Erasmus: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_da  
Flere danske trænere i norsk basket

Indimellem de mange pudsige syngende, norske ord kunne man høre sit danske modersmål under weekenden i Oslo. Der er nemlig flere markante, danske trænere i norsk basket. Bl.a. Kevin Jul Thomsen (tidl. Hørsholm-træner), samt Jakob Hjorth Jørgensen (tidligere Bakken Bears – nu helt oppe nordpå i Tromsø) og Kim Strandlod (tidligere Slagelse – nu i Bergen). Udover at det var hyggeligt at snakke med dem, er det jo også en oplagt mulighed for at tage på inspirationstur til norsk basket.

Endnu mere samarbejde – nordisk og internationalt – også for dig

Alt i alt var der vældigt gode input til dansk basket under hele weekenden, også i de mere uformelle snakke i pauserne, og vi tror bestemt ikke at det er sidste gang vi har set danskere til Den Store Trenerhelgen i Norge.
DBBF og DGI blev bekræftet i at der er et stort udbytte ved internationalt samarbejde – og vil derfor gerne opfordre klubberne i Danmark til at deltage når der er mulighed for det. 
4 spændende muligheder for at deltage i internationalt samarbejde i den kommende tid:

Coaches Clinic med den israelske træner Erez Bittman 27. januar

Coaches Clinic med Borut Slovenien til marts – tilmelding kommer snarest, følg DGI's hjemmeside

Leder/foreningsudviklingstur til Stockholm april - OBS! Tilmeldingsdeadline 15.01.2018

Trænertur til Italien maj 2018
Kontaktoplysninger til DBBF: 

For generelle henvendelser og forespørgsler:


Tlf: 43262420 
Email: info@basket.dk 

Foreningskontakter

DBBFs telefontider er følgende:

Mandag: 12.30-15.00
Tirsdag: 8.30-11.30
Onsdag: 8.30-11.30
Torsdag: 12.30-17.00
Fredag: 8.30-11.30

Udenfor kontorets telefontider henvises til hjemmesiden.
Thomas Johansen
Udviklingschef/konsulent (Vest)

Tlf. +45 31 18 67 93
E-mail: tjs@basket.dk
Anton Elsner
Udviklingskonsulent (vest)

Tlf. +45 30 27 55 28 
E-mail: 
anton@bornebasketfonden.dk
William Bond
Udviklingskonsulent (Fyn)

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420