Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Første sejr i 15 år

Nyheder

Én fantastisk halvleg var nok

Billeder: FIBA
Danmarks basketkvinder brugte en fænomenal anden halvleg til at sikre sig den første EM-kvalifikationssejr siden 1999. Til sidst havde de så meget overskud, at de kunne tænke på den indbyrdes målscore i forhold til Rumænien, og succesfuldt gå efter at vinde med mere end 16. Det betyder at sejren på 91-74 kan sikre dem tredjepladsen i puljen, selv om egentlig kvalifikation til EM ser svær ud. Det var Danmarks første sejr efter tilbagevenden til EM-kvalifikationen sidste år, efter 15 år ude i skyggen.
 
Kampens start var svær for Danmark, mest fordi forsvaret slet ikke var på plads. Først gav danskerne tre layups væk og så straffede Gabriela Marginean danskernes taktik med at gå under screeningerne med en tre’er til 9-2.
 
Det blev en scene, der udspillede sig flere gange i første halvleg. Danskerne havde perioder, hvor de havde svært ved at score, og så kom rumænerne foran, især fordi der ikke var noget modsvar til Annemarie Godri-Parau, der scorede 15 point før pausen, både på layups og tre’ere.
 
Danskerne kæmpede dog videre hver gang rumænerne trak fra, og selv om forsvaret aldrig rigtigt blev godt, var der perioder, hvor angrebsspillet blev effektivt. De rød-hvide kæmpede sig på 9-11, da Maria Jespersen satte fem point i træk.
 
Danskerne hang ved til 13-14, men fik så endnu en periode, hvor skuddene ikke faldt. I det hele taget ramte Danmark ikke godt udefra i første halvleg, hvor kun 4 af 14 tre’ere gik i kurven, hvilket var medvirkende til at rumænerne var foran både 14-24 og 25-40.
 
Danskerne sluttede dog halvlegen bedst, blandt andet med vigtige scoringer fra Anna Seilung, to tre’ere fra det unge stortalent Alberte Rimdal, samt et layup med seks sekunder igen fra Gritt Ryder. Det gjorde det til lidt mere spiselige 37-44 ved halvleg og gav noget medvind inden anden halvleg.
Fra starten af anden halvleg gik danskerne efter det. Forsvaret blev aggressivt, og Emilie Hesseldal satte tonen med en angrebsrebound og et layup til 39-44. Det fik sat danskerne i gang og da først Gritt Ryder og siden Maria Jespersen, to gange, fulgte trop og var scoren 45-46 og rumænerne tog timeout.
 
Ud fra timeouten var det et dansk hold med masser af selvtillid. Maria Jespersen ramte to tre’ere, der gjorde det til 54-50, Gritt Ryder fulgte op med endnu en til 57-51 og lidt senere satte Anna Seilund sin anden til 68-58.
 
Herfra sprudlede det danske spil resten af vejen. Scoringerne kom i en lind strøm og især Maria Jespersen var effektiv. Hun sluttede kampen med ikke mindre end 35 point og kom til den ene scoring efter den anden.
 
Samtidig fik man styr på Annemarie Godri-Parau, især fordi 18-årige Alberte Rimdal kom ind og fik hende lukket ned. Det blev kun til 4 point for Godri-Parau efter pausen.
Til sidst havde danskerne overskud til at gå efter at vinde med mere end de 15 point, man tabte med i første gruppekamp i Rumænien, så Danmark ender øverst i det indbyrdes regnskab. Sejren på 17 point betyder, at det ved pointlighed mellem de to lande, er Danmark, der ender øverst, idet indbyrdes kampe tæller mest i basketball. Det giver også en teoretisk chance for stadig at avancere til EM ved de to gruppekampe, der venter i februar.
 
Taber Italien til Tjekkiet senere på aftenen, er det stadig muligt for Danmark at ende to'er i gruppen, ved at vinde over Italien med mere end ti til februar, men så kommer man ind i et spil om at være blandt de bedste to'ere og den matematik ser svær ud.
Landstræner Jesper Krone
- Vi spiller en rigtig god første halvleg, hvor vi virkeligt rammer vores skud, men det gør de desværre også og så går vi til halvleg næsten lige.
 
- I tredje periode går vi lidt ned i tempo og så hjælper det ikke, at vi mister momentum, da Emilie Hesseldal får sin 3. og 4. fejl tidligt. I forsvaret begynder vi at tvivle lidt på vores aftaler. Vi skulle gå under deres screeninger, men fordi de rammer så godt, begynder vi at tvivle, og så bliver det svært. Og så vider deres superstjerne, Katerina Elhotova, virkeligt hvad hun er gjort af.
 
Elthotova scorede 21 point, ramte 8 af 10 skud og alle sine fire tre’ere.
 
- Til sidst kommer en ung gruppe ind og gør det flot. De viser, at der sker gode ting, når man kommer ind og spiller med tempo og spiller frit, så det tager vi med til på søndag. I det hele taget er der mange gode ting at tage med til søndag.

- Jeg er ærgelig og lidt skuffet over at vi ikke formår at følge med dem i tredje periode, hvor de skruer op for forsvarsintensiteten. Vi viser ellers ved flere lejligheder, at når vi angriber med fart og styrke, kan vi komme forbi og enten afslutte eller få en afelvering til en cuttende spiller. Men der går for lang tid, før vi kommer op i det tempo igen.

- Hvis vi skal slå et hold som Tjekkiet, så skal alle spillere ramme dagen, og vi skal spille på højeste niveau hele tiden. Det sker desværre ikke i dag.
Maria Jespersen, 35 point 
Danskerne havde svært ved at få skuddene i, i første halvleg, og var på et tidspunkt bagud 30-45
 
- Hele vejen gennem kampen havde vi fornemmelsen af, at vi godt kunne vinde. I første halvleg fik vi gode skud, men de gik bare ikke i, men det gav egentlig bare tro på det. Vi kunne spille os til det, vi skulle, og derefter var troen på det bare alt.
 
Danskerne kom indenfor 7 point ved pausen, 37-44.
 
- I kampen i fredags var vi også kun en smule bagud ved halvleg, men vi lærte noget af den kamp. I dag fokuserede vi bare på at få den første scoring i anden halvleg og så spille derfra. Den fik vi og det var så vigtigt.
 
Danskerne skulle vinde med 16 for at overhale Rumænien i indbyrdes kampe og tage tredjepladsen i gruppen.
 
- Den giver ikke kvalifikation, men vi gik efter den tredjeplads. Med to minutter igen var vi bagud med 14 og tog en timeout og besluttede at gå efter 16-points sejren og vi vandt jo med mere end det, sagde Jespersen med et grin.
Anna Seilund, 12 point, fødselar 
 
Anna Seilund havde fødselsdag og holdt Danmark inde i kampen i første periode med vigtige scoringer:
 
- Folk hjemmefra har spurgt hvad jeg ønskede mig i gave, men jeg ville ikke engang snakke om det. Jeg ville bare have den sejr i aften.
 
Om de vigtige scoringer i første halvleg:
- I de situationer forsøger jeg at fokusere, uden egentligt at tænke. I dag var fokus på at stoppe rumænerne igen og igen og igen. Når fokus er på forsvaret på den måde, er min erfaring, at angrebet bare komme af sig selv.
Alberte Rimdal, 18 år, fik debut i fredags 
Alberte Rimdal spiller 21 minutter og blev den primære forsvarer på Rumæniens Annemarie Godri-Parau, der scorede 15 point i første halvleg, men kun fire i anden, efter Rimdal kom på hende. Rimdal scorede to vigtige tre’ere sidst i anden periode, så Danmark kunne gå til pause nede med syv i stedet for 15.
 
- Da jeg kom på banen tænkte jeg bare, at hvis jeg kan gøre en forskel på godri-Parau, vil det være godt for alle de andre spillere. Med hensyn til tre’erne, har jeg lært, at hvis jeg er fri, så skal de skydes, så det gjorde jeg.
 
Jesper Krone, landstræner 
- Det er første gang i kvalifikationen, vi får sat en hel kamp sammen. Tingene går ikke altid vores vej i første halvleg, men vi føler os ikke slået og bliver ved.
 
- Det er selvfølgelig en fantastisk indsats fra Maria Jespersen, med de 35 point, men hun er ikke den eneste, der er blevet lagt mærke til hernede. Flere af de andre lande er kommet og spurgt, om hun virkeligt er den eneste fuldtidsprofessionelle og det er jo en stor ros til hele holdet.
 
Fakta 
Resultat: 91-74 (19-27, 18-17, 31-14, 32-16)
 
Topscorere 
Danmark: Maria Jespersen 35, Gritt Ryder 15, Emilie Hesseldal 13, Anna Seilund 13
Rumænien: Annemarie Godri-Parau 19, Gabriela Marginean 17, Dora Ardelean 10
 
Stilling: http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/qualifiers/groups
 
 
Billeder:
http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/qualifiers/game/1511/Denmark-Romania#tab=photos
Frit til redaktionelt brug, ikke til arkiv

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420