Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Uddannelse » Nyheder » FIBA U14 Get Together 2017

Nyhed

DBBF har været til FIBA U14 Get Together i Budapest

Hvert år er FIBA Europe arrangør af en såkaldt U14 Get2gether. Formålet er at samle repræsentanter fra alle nationer under FIBA Europe, med henblik på at skabe kontakter, dele erfaringer og give ny input.
I dette års Get2gether var så godt som alle forbund under FIBA Europe samlet, i alt cirka 50 repræsentanter, og DBBF stillede med to repræsentanter, en fra henholdsvis børne -unge udvalget (Torben Bo Jensen) og trænerudvalget (Thomas Silfen).

I FIBA Europe adskiller man minibasket og U14 basket i hver sine kategorier. Dette understøttes af det materiale som World Association of Basketball Coaches har udarbejdet (fiba.basketball/wabc).
Centrale pointer fra dette års Get2gether?

Spillet er under konstant forandring. Coaches over hele verdenen må løbende holde sig orienteret i forhold til, hvad der kendetegner færdighederne hos de spillere, der har succes på senior niveau. FIBA er proaktiv i forhold til at indsamle data på spillet, både teknisk og taktisk, og særligt ungdomslandsholdskampene er under lup.

FIBA Europe anbefaler at U14 coaches har fokus på:
  • Verbal kommunikation. Med mange aktører omkring og muligheder for spillerne, er det afgørende at coaches kan kommunikere både inden og uden for basketball med spillere, forældre, klubledere, dommere, sponsorer, medier osv.
  • Spillernes fundamentals og gode vaner til træning. Spil altid til en scoring eller rebound. Hold fokus på spillernes evne til at slå deres mand 1mod1 og gøre sig fri til bolden.
  • Spillerne skal ikke bruge så meget tid på skud fra 3 points-linjen. Spillerne er ikke muskulært udviklet til at kunne skyde korrekt, så invester i stedet tiden på variation af dribblinger (40%), afleveringer (40%), og afslutninger (20%).
  • Ingen U14 spillere skal begrænses på en fastlåst position på banen.
  • Coaches skal have viden (eller søge viden) om fysisk træning af U14 spillere. Fokus på korte anaerobe basketballrelaterede øvelser (50% relateret til basketball, og 50% teknik og generel fysisk træning), og ikke udholdenhed og lange løb.
  • Taktiske elementer offensivt skal basere sig på 3mod3 (read&react, dribble penetration, pass&cut, spacing og timing). FIBAs analyser viser at kun 30% af afslutningerne kommer ud af angrebssystemer (set plays), og 70% ud af improviserede og tilfældige spilsituationer. Pointen er at træne mindre på set plays.
  • Personligt forsvar (aggressivt forsvar der presser spillets tempo op).
  • Tendensen i FIBA er en ensartethed af skridt-regler mellem NBA og resten af verdenen. Der er allerede en lempelse af skridt regler vedtaget (se http://www.basket.dk/Nye-regler-fra-FIBA), og tendensen er at det vil udvikle sig fortsat, med det formål at øge tempoet i spillet. Dette vil stille nye krav til spillernes offensive og defensive fundamentals og den tilhørende taktik.
  • Coaches skal have fokus på afleveringer der leder til en scoring. Tendensen er at det kræver to hurtige afleveringer (assists) for at skabe et skud .
  • Reaktionstiden for en offensiv spiller er under pres. Man har tidligere arbejdet med at en spiller skal træffe beslutninger inden for 3 sekunder, og tendensen er at dette nu er på et niveau mellem 1-2 sekunder (førend den offensive spiller angriber/afleverer/skyder osv.).
Der var en række temaer, specifikt for U14 spillere og trænere, som blev debatteret. Hvordan identificerer og udvikler man ledere på banen? Hvordan udvikler man en point guard? Hvordan evaluerer man coaches (der blive vist et 360° analyseværktøj af en coach)? Hvilke fokusområder er centrale ved fysisk træning af U14 drenge og piger.

FIBA Europe er opmærksomme på at nationer deltager i internationale kampe også i U14 aldersgruppen. Der er afledte effekter at dette i forhold til selektion, agenter og specialisering, og FIBA Europe følger udviklingen nøje.
 

Uddannelseskontakter

William Bond
Udviklingskonsulent

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420