Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Uddannelse » Nyheder » FIBA U14 Get-together

Nyhed

FIBA U14 Get-together 2018

Årets udgave af U14 Get-together samlede mere end 50 trænere, ledere, politikere, ansatte og ansvarlige for ungdomstræning, - udvikling og landsholdsarbejde fra mere end tyve forskellige lande i Europa. Samlingen var denne gang lagt i Antwerpen, Belgien og DBBF´s repræsentanter var undertegnede, Jesper Nielsen, samt Erik Strate, begge fra Børne- og Ungeudvalget.
 
Fredag: Praktiske oplæg
Fredagens indhold var praktisk og bestod af fire forskellige oplæg på gulvet i hallen. Grundlæggende var der ikke noget epokegørende nyt, men dog nogle detaljer der er værd at bide mærke i.
 
Det første var af en lokal træner fra Belgien. Det handlede om, hvordan man i sin træning kan tilføje spillerne bedre evner til selv at træffe beslutninger i holdforsvaret. Hans hovedpointe var, at alle øvelser skal være så “game-like” som overhovedet muligt - fx ved altid at gå fra angreb til forsvar, ikke at lave for mange formelle øvelser (han bruger fx aldrig 1-1 zigzag). 
 
Session to var om offensiv bevægelse uden bold med fokus på at udnytte hjælpeforsvarets positioner. Oplægget var fra en af FIBA-s trænerinstruktører Nenad Trunic. Overordnet bestod sessionen af en gennemgang af en række offensive principper og nogle få eksempler på, hvordan det kan trænes. Det grundlæggende princip var at rotere og bevæge sig i de huller der opstår når forsvaret justerer på afleveringer, cuts og drives. En detalje som vi bed mærke i var, at han understregede, at når man modtager bolden skal det så vidt muligt være med begge ben i gulvet på samme tid, så man havde fri standfod og kunne skyde hurtigere og/eller drive både til højre og venstre.
 
Herefter gik en anden FIBA-instruktør, Erik Shivik på banen og arbejde med transition forsvar, altså hvordan man dækker op når man skal tilbage fra angreb til forsvar. Han tog udgangspunkt i den israelske tilgang: har man ikke så mange høje spillere, så skal man skyde meget udefra og gå aggressivt til værks når det gælder offensive rebounds. Hans øvelser var progressivt bygget op, fra 1-1 til 5-5. Han lagde kraftig vægt på altid at spille 1-1 til træning og på nogle få, men efter hans mening vigtige, principper i overgangsforsvaret: kald “bold” når du vælger at dække bolden op, stop den anden aflevering i modstanderens angreb ikke den første, som du aldrig når alligevel og gå efter at holde bolden i den ene side af banen. Mange af øvelser var bygget op på “3-possession-game”, altså at man spiller forsvar-angreb-forsvar inden man går ud af øvelsen.
 
Efter en kaffepause, var det en lokal instruktør, der var på gulvet, hvor han arbejde med hand-off afleveringen som en tilgang til at arbejde med forarbejdet til pick-and-roll. Vi oplevede ikke indlægget som relevant for hverken aldersgruppen eller vores eget arbejde i dansk basket.
 
Resten af aftenen stod det på rundvisning på det lokale idrætsakademi hvor clinic’en blev afholdt med efterfølgende middag, hvor der var mulighed for at tale på tværs af funktioner og lande - vi havde den store fornøjelse at dele bord med venner far det italienske basketballforbund.
Lørdag: Undervisning 
Lørdagen stod i powerpoint-præsentationernes tegn, med to hovedområder: talentarbejde med fokus på at spotte og udvælge talenter, samt skadesforebyggende træning - både generelt og basketball-specifikt.
 
Der var tre indlæg om talentarbejdet. Det første bestod primært af en grundig gennemgang af et større dataindsamlings arbejde på tværs af idrætten. De data der blev indhentet var omfattende og gik meget på at forsøge at spotte hvilke parametre der kendetegner talenter/eliteidrætsudøvere i forskellige idrætter. Der var især parametre som fysisk styrke, udholdenhed, højde, koordination og hurtighed. De data der var samlet ind, blev så sat op i forhold til, om man ud fra fysiske parametre alene kan forudse, om børn/unge har mulighed for at nå i top i en given idræt. Det mente oplægsholderen godt at man kunne. Man havde oven i købet udviklet en app til børnene, så de ud fra en række spørgsmål om hvad de kunne lide, kunne få en vejledning på, hvilken idræt de så skulle forsøge sig med. Grunlæggende var hans budskab, at hvor ikke der var en række af parametre der passede, så kunne det for udøveren ikke betale sig at dyrke en given idræt såfremt man ville være i den nationale elite. Interessant, men i vores optik ikke særligt anvendeligt medmindre man vi bruge det til at udvikle idrætsspecifikke tests. Der var dog også en betydelig mængde skepsis tilstede blandt de tilstedeværende. Der var til gengæld enighed i forsamlingen når det gjaldt oplægholderens andet budskab: at det er vigtigt at fastholde alle i talentarbejdet - især de der ikke bliver udtaget til det endelige landshold.
 
De to næste indlæg var en gennemgang af ungdomslandsholdsstrukturer i det serbiske og det israeliske forbund. Grundlæggende gør mange lande det samme - inklusive os selv. Forskellene ligger dels i resultaterne, mængden af spillere og ikke mindst resurser. Fx er den nationale U16 Herre-liga i Serbien fuldt sponsorfinancieret. Der var bred enighed om, at trænerne skal være så godt uddannede som muligt, at en rød tråd i talentarbejdet er vigtigt og at ungdomslandsholdsturneringer er vigtige i arbejdet med at motivere de bedste spillere til konstant at arbejde på at blive bedre og træne kvalificeret.
 
Det sidste oplæg var yderst interessant. Det handlede om skadesforebyggende træning. Efter en gennemgang af de fire områder, hvor der opstår flest skader (ankler, knæ, lænd og skuldre) blev der fremlagt lidt statistikker fra Belgien (de er formodentlig mage til i Danmark). Blandt andet er lidt over halvdelen af skader der indberettes fra hospitaler og skadestuer på børn og unge idrætsrelaterede. Basketball ligger som nr. 5 over de idrætten med flest skader, heraf hovedparten ankelskader efterfulgt af knæskader. Arbejdet med forebyggende træning viser, at man kan reducere antallet af skader med mindst 20% og for nogle typer af skader helt op til 50%. Så der er et kæmpepotentiale i skadesforebyggende træning. 
 
Anbefalinger fra det Belgiske projekt (BodyCheckPlus) er, at man man lægger skadesforebyggende træning ind som en del af opvarmningen, som en specifik del af træningen og som en del af nedvarmningen. Mange af principperne/øvelserne kendes allerede og vi ved at de også bliver brugt mere eller mindre i de danske klubber. Det er fx dynamisk stræk som en del af opvarmningen, idrætsspecifikke øvelser for balance, muskelstyrke og smidighed, samt principper for nedkøling og restitution efter træning. 
 
Et par områder som blev nævnt i forbindelse med basketball var: core-stability, balancetræning (især ankler), at lande korrekt, styrketræning (især knæ) og forskellige former for stræk. Der er udarbejdet adskillige materialer i projektet, de er dog på flamsk (indtil videre). 
 
Man kan gå ind og se mere om det (der er videoklip også): http://www.basketbal.vlaanderen/praktische-info/clubinfo/clubondersteuning/bodycheckplus
 
Det belgiske forbund har lagt en lille video fra konferencen op: https://m.youtube.com/watch?v=5RqwLCf6bVU&feature=youtu.be
 
Samlingen afsluttede med nogle korte gruppearbejder, hvor vi skulle komme med ideer og råd til hvordan FIBA kunne understøtte talentarbejdet ude i de enkelte forbund og til sidst de sædvanlige høflighedsudvekslinger, tanketaler og på gensyn til næste år.
 
Hvis man vil vide mere, er man velkommen til at kontakt undertegnede.
 
Jesper Nielsen, fmd. BU
Kontakt
 
 

Uddannelseskontakter

William Bond
Udviklingskonsulent

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420