Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Fantastisk udgangspunkt med sejr i Minsk

Nyheder

Fantastisk dansk udgangspunkt efter sejr i Minsk

Danmark startede som lyn og torden onsdag aften i Minsk, men hjemmeholdet kæmpede sig to gange tilbage i kampen og afslutningen blev en neglebider inden Danmark vandt 78-81. Det var med en storspillende Iffe Lundberg i en hovedrolle som topscorer med 30 point.
 
Efter kampen var det en træt, men tilfreds Lundberg, der udtalte:
 
-Jeg synes vi spiller en god kamp, hvor vi kommer frem til de afslutninger vi gerne vil have. Det er dog tydeligt, vi skal have bedre kommunikation og være mere erfarne og kølige til sidst, men vi vandt og det tæller jo mest, afslutter han med et smil.
 
Lundberg levede op til sit ry som Danmarks største basketballstjerne, da han scorede 12 point, herunder fire tre-pointere på fire forsøg, bare i første periode. Tenerife-spilleren var, sammen med store Kevin Larsen, hovedgrunden til at Danmark de første ti minutter bragte sig i front 15-27 og siden kunne vinde kampen efter stort gys til sidst.
 
Da der resterede tre minutter, lignede det en sikker sejr til Danmark, der var foran 66-79, men som det ofte sker i basketball, lavede hjemmeholdet et stort comeback.
Hviderusserne fik reduceret et par gange, men med lige over et minut igen var Danmark stadig foran 70-79 og havde bolden. Der blev imidlertid kaldt en angrebsfejl i en screeningssituation på Kevin Larsen og det udnyttede hviderussernes Roman Rubinshteyn til at reducere til 73-79 med 49 sekunder igen.
 
Danskerne scorede heller ikke på det følgende angreb og Wayns reducerede yderligere til 75-79, da der resterede 25 sekunder. Hviderusserne pressede Iffe Lundberg til at smide en dårlig aflevering, som Artsiom Parakhouski samlede op, mens hallen eksploderede i jubel.
 
For at stoppe hviderussernes momentum, begik Frederik Hougaard Nielsen en fejl, der blev takseret som usportslig, hvilket gav hviderusserne to straffekast og bolden ved midten bagefter. Parakhouski ramte et af to skud til 76-79, hvorefter hviderusserne havde 12 sekunder til at udligne og score tre point, hvilket kunne lade sig gøre med en enkelt tre’er.
 
Den amerikanske point guard med det nye hviderussiske pas, Maalik Wayns, valgte noget uforståeligt at tage bolden til kurven og gå efter et layup. Amerikanerne missede og selv om bolden blev tippet i til 78-79 af Aliaksandr Semianiuk med et sekund igen, var det akademisk, fordi danskerne nu bare skulle have et enkelt sekund til at gå.
 
På det sekund blev bolden spillet på banen og Kevin Larsen fejlet og sendt op for med to sikre straffekast at sikre sejren på 79-82, der giver Danmark den bedst mulige start på de vigtige playoffkampe, med en udebanesejr mod det formodet stærkeste hold.
 
Iffe Lundberg var kampens mest spektakulære spiller og hans kvaliteter burde ikke være nogen overraskelse for Hviderusland, efter hans flotte sæson for Manresa i verdens næstbedste lige, den spanske ACB. Østeuropæerne kunne alligevel ikke stoppe den hurtige københavner, der igen og igen scorede, også selv om han ofte havde en stor hviderusser lige foran sig. Han sluttede kampen med 30 point.
 
Lundberg fik god hjælp i offensiven af især Kevin Larsen, der scorede 19 point, men også fra mere ukendte kræfter som Sami Eleraky og Sebastian Åris. Larsen brugte sin store krop til at score i feltet og sit skud udefra til at skabe plads, mens Eleraky kæmpede sig til rebounds og svære scoringer, med otte point. Åris ramte to af tre på den lange distance og supplerede med et layup, inden han med otte point måtte udgå med en ankelskade i fjerde periode.
 
Hviderussernes rolle i kampen blev afgjort af det danske forsvar. Da intensiteten faldt i anden periode, kom værterne langsomt tilbage i kampen og fik reduceret til 41-44 ved pausen. Det var især Artsiom Parakhouski, samt den amerikanske spiller med det nye hviderussiske pas, Maalik Wayns, der gav danskerne problemer og nogle overvejelser på vej ind til omklædningsrummet i pausen.
 
Efter pausen viste forsvaret dog tænder igen, hvilket fik Hviderusserne til at smide flere bolde væk, men vi skulle hen midt i perioden før det rigtigt gav sig udslag på pointtavlen. Så gik der til gengæld næsten fire minutter uden Hviderusland fandt kurven og danskernes føring gik fra 48-49 til 56-48. Det momentum byggede danskerne på, indtil føringen midt i fjerde periode lå mellem 11 og 13 point og kampens spændende afslutning.
 
 
Hviderusland har allerede slået Albanien 51-73 på udebane i weekenden, så Danmark har givet sig selv en ideel start i puljen. Samme Albanien kommer til Danmark på lørdag, hvor Ballerup Super Arena lægger gulv til kampen. Herefter spiller Albanien i Hviderusland, inden den formodede gruppefinale mellem Danmark og Hviderusland i Ballerup Super Arena lørdag 17. august. Danmark har dog før slået Hviderusland på udebane, for siden at tabe hjemme, så intet er afgjort.
 
 Med en gruppesejr vil Danmark gå videre til det øverste Europæiske niveau i EM-kvalifikationen, hvor Tjekkiet, Belgien og de 11-dobbelte olympiske- ,VM- og EM-medaljevindere fra Litauen venter.
 
Køb billetter til hjemmekampene her: basket.dk/billet
Hjemmekampene sendes forskudt senere på aftenen på SPORT LIVE. Det er kl 21:30 for kampen 10. august mod Albanien.

SPORT LIVE kan fås hos følgende tv-distributører: TDC, YouSee, Canal Digital, Stofa og Waoo. Hvis man har en bland-selv-pakke hos en af distributørerne skal man ikke betale noget men blot skifte en af sine andre kanaler ud med SPORT LIVE.

Skal du ikke til Hviderusland eller Albanien og se kampene i hallen, kan du se dem på YouTube.

Kampen 7. august i Hviderusland kan genses her:

Danmark gik ubesejret gennem første kvalifikationsrunde i 2017-18, hvor blandt andet Albanien var blandt modstanderne. Alligevel blev forventningerne holdt i ave, da anden runde i 2018-19 bød på stærke modstandere som Sverige og Hviderusland, der historisk har været et par niveauer over Danmark, og kun vinderne kvalificerede sig til top 32.

Den endte med at være marginalerne, der afgjorde, at Danmark måtte ud i denne sommers playoffkampe, idet den første runde kampe bød på sejre over begge historisk stærke modstandere. Den største sensation var sejren over Sverige på hjemmebane, som Danmark ikke havde slået i over 50 år.

Til sidst faldt gruppen sådan ud, at vinderen mellem returopgøret mellem Danmark og Sverige i Malmø ville afgøre gruppesejren og oprykningen. Her var Danmark foran med et minut igen og havde – efter et svensk comeback – to straffekast, der kunne have udlignet kampen med 11 sekunder igen, men som røg ved siden af.

Kampene i kvalifikationsplayoff afvikles således:

Lørdag 3. august: Albanien-Hviderusland
Onsdag 7. august: Hviderusland-Danmark
Lørdag 10. august: Danmark-Albanien
Onsdag 14. august: Hviderusland-Albanien
Lørdag 17. august: Danmark-Hviderusland
Onsdag 21. august: Albanien-Danmark

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420