Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Uddannelse » Nyheder » Fokus på minibasket i Falcon og dansk basket

Nyhed

Fokus på minibasket i Falcon og i dansk basket

Fokus på minibasket i Falcon – og i dansk basketball
 
Falcon Basketball på Frederiksberg er landets hurtigst voksende klub, på baggrund af en stor satsning på samarbejde med Børnebasketfonden, og her har man i denne sæson ansat den erfarne italienske minitræner Peppe Fusco. Baggrunden for det skal findes i den store prestige italiensk minibasket nyder over hele verden, samt i det arbejde, der gøres for at indføre de italienske principper i Danmark.
 
Over de sidste fem år er antallet af minibasketspillere i dansk basketball vokset med 65 procent, og det betyder selvfølgelig øget fokus på de helt små. Samtidig er det italienske minibasketprogram blevet anerkendt som det klart førende i verden og nærmest alle lande forsøger at kopiere det, hvilket også har gjort, at DBBF arbejder hårdt for at gøre de italienske principper kendte i Danmark. Der har været arrangeret ture til Italien for minitrænere, hvor det italienske forbund har delt ud af deres erfaringer og de danske regler er blevet justeret efter italiensk forbillede.
 
Falcon, der er Danmarks største klub, har taget konsekvensen af fokus på den italienske model, og har ansat en yderst erfaren italiensk træner, Peppe Fusco, der både selv skal være træner og hjælpe med til at udvikle klubbens øvrige trænere.
 
Med sig har han mange års arbejde med at få indarbejdet den italienske model, som der var rigtigt meget modstand mod, da den blev indført:
 
-Mange trænere ønskede at fortsætte med den gamle metode, fortæller Fusco. Fokus kom væk fra sejre, nederlag og mesterskaber og over på nogle helt andre ting og det var svært for mange at acceptere.
 
Arbejdet med at lave en ny model startede allerede i 2001, da Maurizio Cremonini startede med at arbejde på og teste nogle nye principper for arbejdet med børn. Det resulterede i en komite, der i 2010 barslede med ”519 koncepterne” – en samlet køreplan for at udvikle spillere fra fem til 19 år.
 
Fokus for minibasket er for italienerne flyttet over på leg – men leg med et formål. Der er tonsvis af øvelser, der alle er designet via videnskabelige pædagogiske principper, for at fremme de tre hovedmål: at skabe børn, der er ansvarlige, uafhængige og bevidste. Hovedprincipperne bag alle øvelser er autonomi, ansvar, opmærksomme og kompetente. Disse principper arbejdes der med, på forskellige niveauer, fra børnene er fem til 11 år.
 
-Det er også vigtigt, fortsætter Fusco, ikke bare at arbejde med fundamentals, men også de motoriske færdigheder, ved brug af de værktøjer, vi har til rådighed.
 
Peppe Fusco fortæller, at der i løbet af de sidste ti år er sket en mentalitetsændring i italiensk basketball, efterhånden som flere og flere har fået øjnene op for de resultater, 519-koncepterne har skabt. Det er nemlig dygtigere og mere selvstændigt tænkende spillere, der kommer ud i den anden ende af minibasket og ind i ungdomsspillet. Selv de trænere, der før har haft meget fokus på sejre og nederlag, har erkendt, at den slags minispillere, er kommer ud i den anden ende af 519, er rigtigt dygtige og svære at konkurrere mod.
 
Nu er det så planen, at Fusco, udover at træne egne hold, skal opkvalificere de øvrige trænere i Falcon med de italienske principper. Formand i Falcon, Christian Vinther, forklarer, at klubben har valgt at fokusere på de yngste spillere, fordi det faktisk er et svært område at lave kvalitet på:
 
-Vi har hele tiden haft fokus på minibasket og en af de ting, jeg oplever som svære, er at få en god kvalitet i undervisningen af børn. Altså, vi kan alle lave et højre- og venstrehåndslayup, men at lege tingene ind i børnene, er noget af det allersværeste. At have et koncept, som italienerne har, hvor man får leget færdigheder, forståelse for bolden, forståelse for rummet, forståelse for basketball, ind i børnene, det er super inspirerende, og det synes vi, vi skulle gøre noget ved. Derfor blev vi enige om at få ansat en italiensk træner, der havde styr på det.
 
Det var DBBF, der startede med at sætte fokus på italiensk minibasket, og derfor glæder det breddechef Thomas Johansen, at Falcon har taget initiativ til at ansætte en fuldtids minitræner:
 
Falcons satsning på en træner der skal implementerer det Italienske minikoncept, styrker forbundets  samarbejde med det Italienske forbund, mener Johansen. Vi viser dem, at vi tror på deres tilgang til minibasket. Vi tror på at denne tilgang er med til at skabe dygtigere spillere og trænere på lang sigt. At Danmarks største klub vælger at investere i det projekt, synes jeg er et signal om at vi i basket Danmark har fat i noget rigtigt.
 
Thomas Johansen forklarer også, at man ikke ukritisk tager alle dele af det italienske koncept og overføre dem til Danmark:
 
Det italienske minikoncept skal være med til at styrke og supplere vores tilgang til minibasket. Det skal ikke erstatte vores SMART BASKET bog eller den kommende ATK (Aldersrelateret Trænings Koncept, red), men være en del af vores træneruddannelse og spilleruddannelse, fremadrettet. Som forbund prøver vi at give alle klubberne mulighed for at opleve det italienske koncept. Det gør vi gennem trænerrejser til Italien, og flere clinics i Danmark. Det vil være glædeligt hvis flere klubber, ligesom Falcon satsede massivt på konceptet, men vi er også klar over at det er en stor udgiftspost.
 
Allerede til marts er det muligt at komme med til Italien, med fokus på følgende:
  • At få et indblik i det italienske forbunds minibasketball koncept
  • At få inspiration til at træne forskellige målgrupper inden for minibasket
  • At skabe netværk bl.a. andre danske trænere og italienske trænere
  • At observere og få inspiration fra afviklingen af italienske minibasketball kampe/stævner
  • At opleve de kulturelle forskelle der ligger til grund for det italienske minibasketball forbunds handlinger
  • At få et indblik i hvordan forbund, klub og skole samarbejder i Italien
Læs mere om den tur lige her.
 
 

Uddannelseskontakter

William Bond
Udviklingskonsulent

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420