Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Om DBBF » Nyheder » Harlem Globetrotters gæster Aarhus og Ballerup

Nyheder

Harlem Globetrotters gæster Aarhus og Ballerup den 1. & 2. maj. 

Harlem Globetrotters. Holdet der i 1950 var en del af World series i basketball, det der var datidens NBA turnering. 
De har været i Danmark før. Og nu er de her igen. Denne gang optræder de i Ceres Arena i Aarhus den 1. maj. Og dagen efter er det Storkøbenhavns tur i Ballerups cykelarena. Den opmærksomme har allerede opdaget at jeg skriver optræder. Harlem Globetrotters er godt nok et hold der spiller basketball. De er atletiske og på alle parametre et basketballhold. Men deres kamp mod de evige tabere Washington Generals er et show i boldkunst, kombineret med humor, tricks, vilde dunks og akrobatiske scoringer. Men sådan har det ikke altid været med Harlem Globetrotters. I tidernes morgen, deltog de på lige fod med øvrige basketball hold i den amerikanske basketball turnering. 

Globetrotters stammer oprindeligt fra det sydlige Chicago, Illinois. Holdet blev startet af en gruppe mørke basketball spillere i 1920'erne. Globetrotters begyndte som et hold ved navn Savoy Big Five og deres kampe og shows var en af ​​de førende attraktioner i Savoy Ballroom som åbnede i november 1927. Dengang var der tale om et hold af afroamerikanske spillere, der foruden at kunne spille lidt basketball også optrådte som dansere. I 1928 ændredes navnet til "Globe Trotters".  Og i 1928 fik holdet for første gang en promotor. Endelig i 1929 tilføjede man så til sidst bynavnet Harlem og holdet turnerede for første gang under navnet "New York Harlem Globe Trotters". Man valgte Harlem, New York og New York som hjemby, da Harlem blev betragtet som centrum for afrikansk-amerikansk kultur på det tidspunkt, og da man mente at Globetrotters navnet ville tilføje holdet en mere mytisk karakter.  

Harlem Globetrotters deltog i en årrække i World Professional Basketball Tournament og vandt faktisk turneringen i 1940. Det var datidens NBA- liga. I 1948 tiltrak holdet sig særligt opmærksomhed, da de slog datidens basketballhold, Minneapolis Lakers. Som dengang bestod af udelukkende hvide spillere. Den gang var de fleste sportsturneringer domineret af hvide atleter. Og Harlem var nu ikke kun et underholdende og dygtigt basketball hold, men nu befandt de sig også midt i en racekamp for bedre vilkår for de mørke atleter i USA. I dag er Minneapolis Lakers i øvrigt bedre kendt som Los Angeles Lakers. Harlem Globetrotters skilte sig ud fra de andre hold i ligaen, da de også indarbejdede komiske rutiner i deres spil. En disciplin som holdet senere har akkrediteret Reece "Goose" Tatum for at skabe på holdet. Han sluttede sig til Harlem Globetrotters i 1941, og blev til sidst mere kendt mere for sin underholdning på banen end for sine basketballevner. 
Efterhånden som holdet blev et af de mest berømte og kendte i USA, blev de også sat i skammekrogen af den nationale ligasammenslutning National Basketball Association og American Basketball Association for deres komiske og akrobatiske spillestil. Da NBA-holdene som den første organisation begyndte at profilere afroamerikanske spillere i 1950'erne tog NBA også initiativ til at skrive kontrakt med spillere fra Harlem Globetrotters-holdet. Chuck Cooper var den første sorte spiller, der fik kontrakt med en NBA- klub, nemlig Boston Celtics. Nat "Sweetwater" Clifton blev den første afrikansk-amerikanske spiller til at underskrive en NBA-kontrakt, da New York Knicks købte ham fri af hans kontrakt med Harlem Globetrotters. 

I 1952 inviterede Harlem Globetrotters Washington Generals til at være deres modstandere på en tourné og de blev efterfølgende Harlem Globetrotters primære modstander. Washington Generals er sidenhen blevet besejret af Globetrotters i tusindvis af kampe verden over. De har aldrig vundet en kamp. I 1959 blev Harlem Globetrotters inviteret til Moskva, hvor de spillede 9 kampe foran et publikum på 14.000 russere hver gang. På daværende tidspunkt spillede Wilt Chamberlain på holdet. Spillerne på Harlem Globetrotters modtog under det besøg den atletiske orden af de russiske myndigheder. 
Sidenhen har flere dygtige og berømte basketballspillere været en del af Harlem Globetrotters. Spillere som "Wee" Willie Gardner, Connie "The Hawk" Hawkins, Wilt "The Stilt" Chamberlain og Nat "Sweetwater" Clifton, som også har haft groværdige NBA-karriere. I 1985 så den første kvindelige spillere Harlem Globetrotters holdet, da den olympiske guldmedaljevinder Lynette Woodard underskrev en kontrakt. Sidenhen har 13 kvindelige spillere været en del af Harlem Globetrotters.
 
Den 1. og 2. maj er turen så igen kommet til det danske publikum. Harlem Globetrotters har nu igennem 90 år formået at tryllebinde den inkarnerede basketball spiller, såvel som dem der aldrig har set en basketball kamp. Deres shows har igennem årene udviklet sig til en familiebegivenhed, hvor man bliver underholdt i topklasse, og man efter showet går hjem lidt gladere, lidt mere beriget, og med lysten til selv at prøve noget med den orangefarvede bold. Det, hvad end man ender med at stå i en baggård og forsøge sig med de selv samme tricks som de mørke spillere mestre så sublimt. Eller man faktisk ender med, at løbe op og ned ad en basketballbane. Time efter time, kamp efter kamp, år efter år. Det er det Harlem Globetrotters kan. Vække barnet i os alle og invitere til leg. Forene mennesker på tværs af kultur, klasse, etnicitet og religion.
 
Vi ses i Aarhus og i Ballerup Super Arena.

Landsholdskontakter

Jakob Dehn
Eliteansvarlig

Tlf. +45 31 60 00 06
E-mail: jad@basket.dk
Steen Guido
Talentansvarlig

Tlf. +45 20 64 09 26
E-mail: stg@basket.dk
Sona Camara
Landsholdskoordinator

Tlf. +45 43 26 25 21
E-mail: soc@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420