Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Herrelandshold udtaget til skæbnekampe

holdet

Herrelandsholdet udtaget til skæbnekampe i Litauen

Danmarks Basketball Forbund og træner Erez Bittman har udtaget 13 spillere til herrelandskampene senere i februar, hvor en sejr over Litauen i sidste kamp mandag 22. februar vil sende Danmark til EM-turneringen. Inden da møder Danmark Belgien lørdag 20. februar. Begge kampe afvikle i en coronasikker boble i Litauens hovedstad Vilnius.Danmark skal mod Belgien og Litauen forsøge at følge op på resultaterne fra november, hvor Tjekkiet og Litauen begge blev besejret. Det var en sensation, der vakte opsigt i hele Europas basketverden, idet begge nationer er at finde i verdens top 10’en. Det sidste halvandet minut af Danmarks sejr over Litauen, med Iffe Lundbergs afgørende point, er indtil nu ser 732.000 gange på Facebook, via FIBAs Facebookside. Det vidner om, hvor meget opmærksomhed, resultatet vakte rundt omkring i verden.
 
Det danske hold er så tæt på stærkeste opstilling, som er set i kvalifikationen til nu. Stjernen Iffe Lundberg er med, efter en række opsigtsvækkende præstationer i januar for sit polske klubhold Zielnona. Ikke mindst sejren over den russiske storklub CSKA Moskva i forrige uge vakte genlyd i hele Europa.
 
Darko Jukic (Bakken Bears) og Kevin Larsen (Leche Rio Breogan, Spanien) er også tilbage, efter de måtte sidde over i sidste runde kampe i november. Til gengæld mangler 213 centimeter høje Sami Eleraky samt assistenttræner Jesper Sørensen. Begge er ude på grund af coronaforhold.
 
Det danske landshold rykkede i sommeren 2019 op i bedste landsholdsdivision i Europa, hvor 32 lande dyster om 24 pladser ved EM. Danmarks gruppe består af fire lande; Belgien, Danmark, Litauen og Tjekkiet.
 
EM-kvalifikationen består af otte grupper af fire hold, hvoraf de bedste tre går til EM. Undtaget er dog den danske gruppe, hvor Tjekkiet som værtsnation er sikret en plads. De øvrige hold tre spiller derfor om to pladser.
 
De klare forhåndsfavoritter i gruppen var Litauen og Tjekkiet, der er at finde som henholdsvis nummer otte og ni på verdensranglisten. Belgien har dog været den store overraskelse, med tre sejre i fire kampe, men de kan stadig nå at blive Sorteper. Danmark og Litauen har hver to sejre.
 
Danmark tabte snævert til Tjekkiet i første puljekamp, med 75-71 på udebane, og lidt større hjemme til Belgien, med 72-88. I den coronafri boble i Litauen i november 2020 slog Danmark både Litauen og Tjekkiet.
 
Der er mange scenarier for gruppen, men det kan koges ned til at hvis Danmark slår Litauen i den sidste kamp, er kvalifikationen sikret. Der er en række muligheder for at sikre kvalifikation med en sejr over Belgien og et lille nederlag til Litauen, men så afhænger det af gruppens andre resultater.
 
Citater 
Erez Bitman, landstræner 
 
-Kvalifikationskampene mod Belgien hjemmeholdet Litauen bliver meget spændende for landsholdet og dansk basketball. Desværre er vi nødt til at spille en afgørende hjemmekamp på udebane på grund af Covid-19. Vi håbede alle at vi kunne spille den afgørende kamp mod Litauen på hjemmebane foran vores fantastiske fans, men sådan blev det ikke på grund af Covid-19 reglerne.
 
-Vi håber vi kan vise endnu engang at vi er et hold med en helt speciel ånd, som kan vinde kampe, som de fleste i basketverdenen tvivler på er mulige.
 
Jens Døssing, Sportschef 
 
-Ovenpå de historiske resultater ved sidste vindue har alle spillere og hele staben ventet spændt på igen at skulle samles til de afgørende kampe. Det er to klassemandskaber vi skal op imod i Belgien og Litauen, men vi har vist at vi kan være med på det her niveau. Drømmen om sportsligt at kvalificere os til et EM for første gang er ekstremt motiverende og det håber jeg kommer til at skinne igennem når holdet går på banen.
 
-Desværre har Corona også stukket sit grimme ansigt frem. Vi mangler både Sami Eleraky og assisterende træner Jesper Sørensen af årsager der er relateret til Corona. Det er et stort tab og jeg er meget ked af det på deres vegne. De har lagt så mange timer og så meget energi de sidste 4 år i kvalifikationsforløbet, så at de ikke kan være med til de afgørende kampe er en stor skuffelse for dem og os andre.
 
Hvis der ønskes highlights til TV/web-brug kan rettighederne erhverves ved at sende en email til tv@FIBAmedia.com 
 
De 13 udvalgte er:
 
• Adama Darboe (Bakken Bears)
• August Haas (BMS Herlev Wolfpack)
• Daniel Mortensen (Bakken Bears)
• Darko Jukic (Bakken Bears)
• Frederik Hougaard Nielsen (Team FOG Næstved)
• Frederik Rungby (Horsens IC)
• Gabriel Iffe Lundberg (Zastal Enea BC Zielona Gora, Polen)
• Jonas Zohore (HLA Alicante, Spanien)
• Kevin Larsen (Leche Rio Breogan, Spanien)
• Mathias Bak Christensen (Værløse Blue Hawks)
• Philip Hertz (Team FOG Næstved)
• Sebastian Åris (Svendborg Rabbits)
• Sylvester Berg (Caceres Patrimonio De La Human, Spanien)
 
Reserver:
• David Knudsen (CB Marbella, Spanien)
• Martin Poulsen (Værløse Blue Hawks)
• Morten Bülow (CB Valls, Spanien)
 
 
Kampprogram:

Fredag 21. februar 2020: Tjekkiet 75 - 71 Danmark
Mandag 24. februar 2020: Danmark 72 - 88 Belgien
Fredag 27. November 2020: Litauen 76 - 80 Danmark
Søndag 29. November 2020: Danmark 91 - 90 Tjekkiet
Lørdag 20. februar 2021: Belgien-Danmark
Mandag 22. februar 2021: Danmark-Litauen

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420