Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Herrelandsholdet » Herrelandsholdstruppen

holdet

Herrelandsholdets seneste udtagelse

Danmarks Basketball Forbund og landstræner Arnel Dedic har udtaget 13 spillere til fire herrelandskampe i august. De danske basketherrer skal i Makedonien møde Island og værtslandet i fire puljekampe, hvor de to øverste hold går i kvalifikationen frem mod VM 2023 mod Europas bedste basketnationer, mens det sidste hold må tage den lange vej frem mod EM 2025 mod niveau to og tre i Europa. Alle fire kampe afvikles i en coronasikker boble i Makedonien.

Danmark skal mod Island og Makedonien forsøge at følge op på resultaterne fra den seneste EM-kvalifikation, hvor top 10 landene Tjekkiet og Litauen begge blev besejret. Her var Danmark et sidste-sekunds-skud fra at besejre Litauen for anden gang i sidste puljekamp og tage pladsen til EM 2021 (der afvikles i 2022) fra de 11-dobbelte medaljetagere til OL, EM og VM.
 
Det europæiske kvalifikationssystem har flere niveauer og de fire kampe i august afgør om de danske basketherrer de næste to år skal forsøge at kvalificere sig til VM 2023 eller fokus allerede skal flyttes mod EM-kvalifikationen 2025. De to øverste hold i puljen går i VM-kval, mens det sidste ryger helt ned i nederste division og skal bruge de næste to år på at forsøge at kvalificere sig til den egentlige EM-kvalifikation 2025, der starter i 2023. Det er en tur både Danmark og Island har taget de seneste år.
 
På papiret er det lidt af en dynamitpulje. Montenegro deltog i VM 2019 og i den nylige EM-kvalifikation havde deres præstationer og tredjeplads i puljen kvalificeret dem, hvis det ikke var fordi gruppen indeholdt Tyskland, der var forhåndskvalificeret og dermed tog EM-pladsen.
 
Island deltog i EM i både 2015 og 2017, men kiksede derefter en kvalifikation og blev sendt ned i det laveste kvalifikationslag, hvor de har brugt 2019, 2020 og 2021 på at kæmpe sig op igen.
 
Det danske landshold var igennem samme proces i 2017-19, men rykkede i sommeren 2019 op i bedste landsholdsdivision i Europa, hvor 32 lande dystede om 24 pladser ved EM 2021 (som på grund af coronasituationen er udsat til 2022). Her endte Danmark som bekendt med ikke at kvalificere sig, selv om det var så tæt på, som et skud i sidste sekund på udebane i Litauen.
 
Kampene i august skulle have været spillet som ude- og hjemmekampe, men den fortsatte coronasituation betyder at det internationale forbund FIBA har valgt at lægge kampene i en boble i Montenegro.
 
I næste uge spiller basketherrerne opvarmningskampe i Finland mod Estland og Finland, der begge er kvalificeret til EM 2021 (og afvikles i 2022). Det vil give en indikation af holdets styrke.
 
Citater 
Arnel Dedic, landstræner 
-Hvis jeg ikke allerede havde hørt rygterne om de her spilleres sammenhold og respekt for hinanden på landsholdet, ville det have overrasket mig som nyankommet træner. Det her hold har en fantastisk holdånd og vilje. Sammenholdet, som har kendetegnet holdet længe, kan flytte os forbi de hindringer, der måtte komme i vores vej. Jeg har en stor tro på dette hold og på at vi kan gøre det godt i Montenegro. Vores målsætning blev sat til den allerførste træning og vi har tro på at vi kan gøre arbejdet færdigt og ende i top to og dermed i VM-kvalifikationen.
 
Highlights
Hvis der ønskes highlights til TV/web-brug kan rettighederne erhverves ved at sende en email til tv@FIBAmedia.com 
 
De udvalgte er:
 
Daniel Mortensen (Thor Thorl (Island))
David Nørby Knudsen   
Frederik H. Nielsen (Team Fog Næstved)
Frederik Rungby               (BSW Sixers, Tyskland)
Gustav Knudsen (Casademont Zaragoza, Spanien)
Gustav Suhr Jessen (St Anselm College, USA)
Jonas Zohore Bergstedt               
Louis Stormark (Idaho State University, USA)
Mads Bonde Stürup (Bàsquet Girona, Spanien)
Mathias Bak Christensen (Team Fog Næstved)
Morten Bülow
Sebastian Åris (Team Ehingen Urspring, Tyskland)
Sylvester Berg (Caceres Patrimonio De La Human, Spanien)
Thomas Lærke (Bakken Bears)
Zarko Jukic
 
Stab
Head coach: Arnel Dedic
Assistenttræner: Petar Males
Sundhedsstab: Simon Brockhusen & Christian Weinold
Holdledere: Peter Theis & Mikkel Hamann
Videoscout: Michael Mogensen
 
Kampprogram:
Fredag 13. august: Island-Danmark
Lørdag 14. august: Danmark-Montenegro
Tirsdag 17. august: Danmark-Island
Onsdag 18. august: Montenegro-Danmark
 

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420