Damelandstrænerne i basketball har udtaget den endelige trup til den første EM-kvalifikationskamp i 19 år på torsdag i Rumænien, men på papiret løber holdet ikke på banen som store underdogs. På trods af at Rumænien har væsentligt større erfaring fra internatonale kampe, er Danmark nemlig, på grund af regnemetoden, placeret over Rumænien i den nyligt offentliggjorte verdensrangliste.
Her er Danmark at finde helt oppe på 46. pladsen, over stærke nationer som Holland, Portugal og Finland. Det er dog en teknikalitet, der har sendt Danmark helt derop: Der er bonus i verdensranglistepointene for at slå hold, der er placeret over en selv, endnu en bonus for at vinde med over 20 point og en sidste bonus for at spille på neutral bane.
Da Denmark sidste sommer gik på banen i Irland for at spille EM for små nationer, uden at have været i kamp i 18 år, var samtlige andre nationer således placeret over Danmark på ranglisten. Da Danmark så oven i købet vandt alle kampene kampene og mesterskabet med 60 overskydende point i gennemsnit – gennemsnitsresultatet var 45-105 – faldt der nogle alvorlige bonuspoint af på listen, på trods af at det var en konkurrence, der ikke er højt rangeret.
Ser man på den power ranking, der er udgivet af selvsamme FIBA er Danmark også placeret tredjesidst af de 33 hold i kvalifikationen.
Landstræner Jesper Krone ser da heller ikke Danmark som favorit, selv om Rumænien på papiret er det hold i gruppen, Danmark bedst kan måle sig med:
-Vi går ud for at vinde alle kampe, og mener bestemt, vi har en chance for at slå Rumænien, men erfaring med fysikken på det her niveau, er det store spørgsmålstegn. Det er første gang i mange, mange år, Danmark spiller på det her niveau, så der kommer naturligvis nogle overraskelser og erfaring kommer kun med antallet af kampe.
Landstræneren ser også EM-kvalifikationen som en mulighed for andet end bare en kvalifikation til EM 2021:
-Det her er også et signal til alle de piger, der har basketdrømme, ude i de danske klubber – og deres ledere og trænere. De kan se en fremtid i sporten og får mulighed for at spejle sig i danske spillere, både fra den danske liga, og udlandsprofessionelle. Samtidig skal vi naturligvis forsøge at give noget begejstring tilbage til alle dem, der har støttet os, samt basketmiljøet.
Der er mange ubekendte ved Rumænien, hvis sidste kamp var en sejr over Finland i november 2018. Dengang spillede holdet uden den erfarne Galatasaray-spiller Claudia Cuic, som er en af det tyrkiske topholds fem mest scorende spillere. Da de endelige holdopstillinger endnu ikke skal være inde, der det uklart, om hun denne gang stiller op for Rumænien.
Ellers føres holdet an af den såkaldt naturaliserede amerikaner Ashley Walker, der både scorede og reboundede mest for rumænerne i den seneste kvalifikation. Den 187 centimeter høje power forward bliver nok det største matchup-problem for danskerne.
Rumænernes spillestil er fysisk og fokuseret på scoringer i feltet. Skudprocenterne fra langdistancen har været dårlige, med en træfsikkerhed på kun 23 procent, så danskernes opgave bliver, at udnytte dette.
Kampen vises på ekstrabladet.dk
De 12 spillere, der er udtaget til kampen i Rumænien er:
0 Julianna Okosun Værløse Blue Hawks
1 Emilie Hesseldal Skallagrimur (Island)
3 Frida Formann Værløse Blue Hawks
4 Line Piechnik UCAM Primafrio (Spanien)
5 Ida Tryggedsson SISU
8 Anna Seilund C.D. Zamarat (Spanien)
9 Ena Viso BK Amager
10 Maria Jespersen C.D. Zamarat (Spanien)
11 Gritt Ryder Hørsholm 79ers
12 Anne Hee Falcon/Hørsholm
15 Lena Svanholm UC Davis (USA)
33 Sarah Mortensen Villanova University (USA)
|