Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Klar til Tjekkiet

Nyheder

Endte over USA til basket-VM: En stor opgave for Danmark

Tjekkiet har været et af de bedste hold i basket-verdenen over de seneste år. Så gode, at de sluttede en plads foran USA's NBA-stjerner til VM i sommeren 2019. Det er fredagens første EM-kvalifikationsmodstander for det danske basketlandshold, der er rykket op i øverste lag i europæisk basketball. De danske trænere har taget 13 spillere med til Tjekkiet, hvoraf én sies fra inden fredag kl. 20:10. Mandag spiller holdet hjemme mod Belgien i Farum Arena.
 
-Det bliver en ekstremt spændende kamp på fredag, siger Danmarks træner Erez Bittman. Tjekkiet er et af de mest succesfulde hold i Europa gennem de seneste tre-fire sæsoner i Europa og er lige blevet seks’er til VM. Men som jeg altid siger om landsholdsbasket; alt kan ske på de 40 minutter. Hvis vi tror på en sejr kan alt ske.
 
Tjekkiet er ikke engang det bedste hold i puljen, men de mangedobbelte EM-, VM, og OL-medalister fra Litauen venter først næste efterår. For nuværende skal danskerne spille på udebane mod Tjekkiet fredag aften og hjemmebane mod Belgien mandag i Farum.
 
Det er et overordentligt stærkt hold tjekkerne stiller med. Det tæller otte spillere fra den trup, dertil VM i Beijing 2019 endte på sjettepladsen, lige foran USA. Den gode nyhed for Danmark er, at fire af Tjekkiets bedste spillere på klubholdet er at finde i NBA eller EuroLeague og derfor ikke er frigivet til at spille på landsholdet. De mest fremtrædende af dem er Tomáš Satoranský fra Chicago Bulls i NBA, samt Jan Veselý fra Fenerbahçe i EuroLeague, der tidligere har spillet 162 NBA-kampe.
 
Stjernerne på det tjekkiske hold er Vojtech Hruban og Jaromir Bohacik, der begge spiller for det tjekkiske Champions League-hold ERA Nymburk. Det er på samme niveau, som den danske stjerne Iffe Lundbergs hold Tenerife, og de to hold har mødtes i turneringen to gange i denne sæson, med en sejr til hver.
 
Den danske trænertrup har udtaget 13 spillere til fredagens kamp. Der er kun plads til 12 på holdkortet, men med nogle småskader i truppen, har man taget en gardering med. *Se truppen nederst.
 
Den danske topscorer i pre-kvalifikationen, som blev spillet de seneste to sæsoner, var Iffe Lundberg (hvis man ser bort fra den ene kamp, Shavon Shields spillede, før han blev blokeret af sit EuroLeague-hold Baskonia). Lundberg scorede 22 point i gennemsnit, men de vigtigste tre kom, da han sendte Danmark videre i kvalifikationen med to sekunder igen på hjemmebane mod Hviderusland i august.
 
-Nu har vi brugt to-et-halvt år på det her projekt, og noget at det essentielle ved at være her er, at vi har utrolig god kemi, slår Iffe Lundberg fast. Vi bliver bare nødt til at spille sammen og stole på os selv og så må v ise hvad der sker.
 
Danmarks øvrige profiler er de store spillere Kevin Larsen og Jonas Zohore, og mon ikke også Bakken Bears-spillerne Darko Jukic og Adama Darboe kommer til at bruge deres internationale erfaring fra de seneste års FIBA Europe Cup-succeser?
 
Det danske hold har udviklet sig eksplosivt over de seneste år. Basketballlandsholdet for herrer blev startet op i 2013, efter det var lukket i en årrække. De første år var resultaterne svingende, men gennembruddet kom i den sidste kamp i 2016, hvor stormagten Tyskland blev besejret i Arena Næstved.
 
Fra 2017 er danskerne, under træner Erez Bittman, gået fra sejr til sejr, gennem tre runder pre-kvalifikation, hvor modstanden er blevet bedre og bedre. Nu venter en gruppe med et af verdens allerbedste hold, Litauen, Tjekkiet, der har rækt ud efter stjernerne de seneste sæsoner, samt Belgien, der har masser af erfaring på dette niveau.  
 
Tre af de fire hold kvalificeres til slutrunden i 2021. Tjekkiet er allerede kvalificeret, da landet er værtsnation, men spiller i kvalifikationen som del i den seedning, der foretages inden slutrunden. Derfor kan det på forhånd se ud som om Danmark og Belgien kan komme til at spille om den sidste plads i EuroBasket 2021.
 
Danmark møder Belgien i Farum Arena mandag 18:15. Her er der omkring 100 pladser til salg i hallen med plads til lige under 3000.
 
Fredagens kamp streames live på Viaplay fredag aften 20:05
Kampen sendes også forskudt på TV3 SPORT 22:45.
 
Mandagens kamp sendes live på Viaplay og TV3 MAX fra 18:10

Truppen til Tjekkiet er:
 
Adama Darboe (Bakken Bears, Danmark)
Daniel Mortensen (Wetterbygden Stars, Sverige)
Darko Jukic (Bakken Bears, Danmark)
Frederik Hougaard Nielsen (Real Murcia, Spanien)
Gabriel Iffe Lundberg (Iberostar Tenerife, Spanien)
Jonas Zohore (BC Rilski Sportist, Bulgarien)
Jonathan Gilling (Anfører) (Afanion CB Almansa, Spanien)
Kevin Larsen (Chocolates Trapa Palenica, Spanien)
Mads Bonde Stürup (Innova Chef, Spanien)
Mathias Bak Christensen (Nässjö Basket, Sverige)
Philip Hertz (Be’er Sheva, Israel)
Sami Eleraky (ZTE Real Canoe, Spanien)
Sebastian Åris (Svendborg Rabbits, Danmark)

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Steen Guido
Talentudvikler

Tlf. +45 20 64 09 26
E-mail: stg@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420