Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Forening » Nyheder » Minibasket Inspiration fra de bedste til de yngste
Støt vores sponsorer:

Nyheder

Minibasket: Inspiration fra de bedste til de yngste

16 danske SMARTbasket undervisere blev inspireret af de italienske verdensmestre i basketball for børn 

 

Italien har 155.000 basketballspillere under 12 år, og det er ikke nogen tilfældighed. Siden 1965 har det Italienske Basketball Forbund arbejdet specifikt og målrettet med ”minibasket”. Et arbejde der har involveret læger, pædagoger, psykologer og et hav af basketballtrænere. Italien har 8.000 minibasket trænere, med licens de har erhvervet på et 40 timers kursus, der beskæftiger sig med Minibasket hver dag! 

I Rom leger børnene basketball som bier

16 forventningsfulde danske basketballtrænere, et par DBBF-udvalgsmedlemmer, DGI Basketball-repræsentanter og et par ansatte i DBBF var i perioden 3.-6. november i Rom for at mødes med repræsentanter fra det italienske basketball forbund. Og alle forventningerne blev indfriet – og mere til!

Efter ankomst og en efter danske forhold temmelig solid frokost, drog delegationen afsted til basketballklubben Montesagro i Rom, hvor vi blev vidner til en helt og aldeles omgang forrygende træning for 5-6 årige (”Nano´er”) og derefter en træning med de 7-8 årige drenge og piger.

Det var Roberta Regis der stod for træningen, mens klubbens egne trænere assisterede og blev vejledt på en og samme tid. Italienernes fokus for træning med de allermindste er flere ting, og som indledning fortalte den italienske Minibasket-guru Maurizio Cremonini at noget af de vigtigste at få de mindste til, er at få dem til at elske hallen, farverne, duftene og i det hele taget få vækket følelser i børnene når de er til basketball.

Selve basketball lektionen tog udgangspunkt i ”storytelling”. Dvs. at en fantasiverden blev bygget op med billedet af at børnene bl.a. var bier der skulle samle honning, beskytte deres bistader, sværme sammen og hver for sig osv. Børnenes evne til at koncentrere sig, lytte og forstå og gøre som der blev instrueret var ganske enestående set med danske øjne.

Hver øvelse var kort og præcis (helt ned til 30-45 sekunder per øvelse!) – og med små hyppige justeringer der udfordrede børnene og fik alle med. Fantastisk!

De lidt større børn trænede derefter, stadig med legen som udgangspunkt, og fokus var stadig på motorisk træning og forståelse af rum og tid. Det kan lyde abstrakt, men børnene var på intet tidspunkt i tvivl om hvad de skulle og hvor de skulle hen. Et gennemgående tema for alle de øvelser vi overværede på denne tur var at børnene selv satte øvelserne i gang. Et typisk set-up er fx at der 6-8 spillere placeret rundt på banen og fx to spillere i midtercirklen. Når spilleren med den blå trøje løber ud af midtercirklen går øvelsen i gang og alle 8 børn ved hvor de skal hen og hvad de skal fokusere på. Meget fascinerende! 

Strategisk fokus på børnebasket – siden 1965

Fredag formiddag introducerede Maurizio gruppen for organiseringen og strukturen i det italienske basketball forbund. Det var bl.a. bemærkelsesværdigt at italienerne siden 1965 (!) har haft en afdeling med bestyrelse, ansatte og økonomi der udelukkende handler om Minibasket (basket for børn under 12 år).

Den røde tråd i det italienske Forbunds arbejde er meget tydelig og utroligt grundigt udført. Her er inddraget en lang række fagpersoner og det har afstedkommet nogle meget tydelige og klare mål for hvordan børnene skal trænes ift. alder og udvikling. Og målene er i virkeligheden meget fundamentale og handler om basale motoriske og fysiske færdigheder, at forstå tid og rum, samt ikke mindst at gøre de små basketballspillere selvstændige og i stand til at træffe deres egne beslutninger.

Derudover så vi et oplæg om basketball i skolen. Italienerne nævner selv deres øgede fokus på at få mere og bedre basketball på skolerne er en stærk medvirkende faktor til deres medlemsstigning fra ca. 90.000 til 155.000 minibasket spillere i de sidste 10 år. Det er jo heldigvis også vores erfaring fra Danmark i disse år!

2 mod 2, 3 mod 3 – ingen score, simple regler og fuld fart over feltet 

Fredag aften tog vores generøse værter os med til stævne i en efter danske forhold temmelig simpel boblehal, der var opdelt i to minibaner af kurve på midten, ”gulvet” er beton og der er kun tegnet streger op til volley og basket.

Der var masser af glæde, musik og god stemning – og ikke mindst en ordentlig portion unger med virkelig meget krudt i rumpetten. De mindste (5-6 år) spiller 2 mod 2 i 2 minutter, med simple regler og de danske trænere lagde især mærke til tempoet, der er helt anderledes højt hos de italienske børn end vi ser i de danske haller (det gælder i øvrigt for alle aldersgrupper). Rammer man ringen giver det et point, rammer man ned i kurven er der 3 points og begår modstanderne fejl får man også et point og bolden i siden.

Kampene var meget dynamiske og hurtigt afviklede, og blev sat i gang i et hurtigt flow. Børnene så rigtigt fornøjede ud og de så ikke ud til at bekymre dem overhovedet at de ikke anede hvad stillingen var undervejs.
Masser af forældre og bedsteforældre i hallen – INGEN kommenterede, råbte eller generede på anden måde børnene når de spillede!

De lidt større børn (7-8 år) spillede 3 mod 3 i 4 perioder á 4 minutter, også uden at scoren fremgik andre steder end i protokollen. Igen masser af fart, masser af afleveringer og masser af skud. Muligvis lidt mindre tekniske end danske børn – men det hænger jo fint sammen med italienernes fokus i disse årgange udelukkende er på motoriske færdigheder, rum og tid.  

Trænerclinic for 250 minibaskettrænere – og U12 basketkamp på temmelig højt niveau

Lørdag morgen var den danske delegation æresgæster på en trænerclinic der havde trukket ikke mindre end 250 minibaskettrænere til en stor hal! Først var der en session med Roberta – med ”benspænd” fra Maurizio – for 9-10 årige spillere.

Hele lektionen var bygget op om en dribleøvelse for 3 spillere, der konstant skulle justere bevægelser og tempo i forhold til de 2 andre. Adaptzione, som Maurizio forklarede. Den danske delegation noterede flittigt, tog billeder og film – og har i det hele taget rigtigt meget med hjem i hjernerne, på mobilerne og i computerne. Det skal vi nok dele alt sammen hen ad vejen.

De 11-12 årige drenge i 2. lektion havde flere øvelser med 8-10 spillere på banen, der alle udviklede sig til egentlige små, korte kampsekvenser. Nogle af nøglepunkterne var alle spillere er aktive (fx dribles der i køen), opmærksomheden er stor og skal rettes flere steder hen samtidig (tid og rum) og børnene igangsætter selv alle øvelserne ved en bevægelse (fx når spiller i blå trøje cutter ind foran gul trøje). Alle sekvenser fortsatte indtil der var mindst en afslutning – og oftest nåede begge hold at fyre mindst et skud af.

Den røde tråd fra gårsdagens oplæg om strategien i italiensk minibasket var helt klar og tydelig og gennemsyrede alle øvelserne (attenzione, adaptzione, time and space, basic motoric skills)
Et gennemgående tema der er meget interessant og fik de danske trænere til at undre sig og stille mange spørgsmål, var at der stort set ikke blev trænet teknik – og der blev ikke fejlrettet. Det er markant anderledes end de fleste danske børne- og ungdomstræninger.

U10 og U12-kampene vi overværede i klubben San Paulo var ret interessante. Klubben spiller i næstbedste række i Rom-regionen (60 U12-hold i alt i regionen). De italienske børn viste store evner på det spillemæssige plan, til trods for at de på nogle områder ikke er ligeså teknisk dygtige som de danske. Den manglende tekniske formåen, blev der dog kompenseret rigeligt for i form af: fart, aggressivitet, spilforståelse, spacing og evnen til at penetrere, komme ind til kurven og finde plads til sig selv. Det kunne være interessant at se på om vi kunne lære noget af italienerne ift. at skabe børnespillere med større spilforståelse.

I U10-kampen hvor de spillede 6 perioder á 6 minutter, bruger italienerne et interessant pointsystem: Der tælles point i selve perioden, noteres i protokollen hvem der scorer osv. – men når perioden er slut tildeles der 3 point til det hold der vinder perioden og 1 point til det hold der taber perioden.

Således bliver der ingen børn der løber og kigger på et rundt 0 – og der er intet forspring der bliver uoverskueligt stort.

Generøse italienske værter – og verdens bedste Joachim

Under hele opholdet var de italienske værter helt fantastiske, og dirigerede os igennem de intensive dage med stort overskud. Det var ganske enkelt formidabelt. Samtidigt udviste de stor og ægte interesse i hvad der foregår i Danmark og er meget nysgerrige på hvilke idéer og udviklingstrends der kommer fra Danmark som de kan bruge til at forbedre og udvikle deres Minibasket-koncept.

En god ”gammel” kending i dansk basketball Joachim Jerichow var med os på hele turen, og fungerede bl.a. som tolk. Joachim har været professionel basketballspiller og bor nu i Italien og er italiensk gift og har børn der spiller basketball i hans hjemby. Det gav os også et personligt indblik i kulturen, skolen og foreningslivet som Joachim oplever det. Det gav os en god indsigt og perspektiv på mange af de ting om italienerne fortalte om. 

Alle i dansk basket kan blive inspireret – vi ses d. 4.-5. februar i København

Det har længe været en aftale at Maurizio kommer til Danmark d. 4.-5. februar og afholder nogle forskellige sessions. Det bliver ikke ringere af at vi aftale at Roberta og andre fra det italienske forbund også kommer med og deler ud af deres viden. Måske endda det også kan lade sig gøre at få Joachim med i ”pakken”.

Til gavn for de danske trænere – og til gavn for den fortsatte udvikling af dansk børnebasket.

Vi opfordrer alle der interesserer sig for dansk børnebasket til at sætte krydser i kalenderen ud fra disse datoer – og meget mere info om program og tider følger snarest. 

”Jeg synes turen var en god balance mellem teori og praksis. Der var fokus på minibasket fra vores værter hele vejen igennem, og det var imponerende som de havde forberedt sig, så vi kunne få så meget med hjem som muligt”, Thomas Silfen, medlem af DBBF´s trænerudvalg 
Download Guidelins MiniBasket Model her (8.4 Mb)
Download Minibasket Project in Italy her (13.7 Mb)
Kontaktoplysninger til DBBF: 

For generelle henvendelser og forespørgsler:


Tlf: 43262420 
Email: info@basket.dk 

Foreningskontakter

DBBFs telefontider er følgende:

Mandag: 12.30-15.00
Tirsdag: 8.30-11.30
Onsdag: 8.30-11.30
Torsdag: 12.30-17.00
Fredag: 8.30-11.30

Udenfor kontorets telefontider henvises til hjemmesiden.
Thomas Johansen
Udviklingschef/konsulent (Vest)

Tlf. +45 31 18 67 93
E-mail: tjs@basket.dk
Anton Elsner
Udviklingskonsulent (vest)

Tlf. +45 30 27 55 28 
E-mail: 
anton@bornebasketfonden.dk
William Bond
Udviklingskonsulent (Fyn)

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420