Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Uddannelse » Nyheder » Minibasket clinic i verdensklasse

Nyhed

Minibasket Clinic i verdensklasse

Den første weekend i februar stod i minibasketballens navn. I november måned havde DBBF/DGI i alt 16 undervisere, ansatte, trænere og politikere på studietur til det Italienske basketball forbunds minibasket-afdeling. I Februar måned var det vores tur til at være værter.
Italien er formodentlig det land der er længst fremme når det gælder arbejdet med minibasketball. Derfor har vi også i mange år ønsket og arbejdet for, at vi kunne få dem til Danmark og præsentere deres tanker og deres tilgang til basketball for U12 og ned. Efter besøget hos dem faldt alt på plads og vi kunne derfor med stor glæde gengælde deres gæstfrihed og vores fælles interesse i basketball for små fødder med en genvisit til Danmark.
Fredag aften havde vi uformelle samtaler om dansk og italiensk basketball – såvel fortid som fremtid, elite som bredde.

Lørdag tog Værløse basketball Klub imod os og vi fik mulighed for at overvære deres helt almindelige træninger med U4-U6-U8-U10 og U12. Bagefter havde Værløse og Falcon i fællesskab fået arrangeret et par træningskampe for U10 og U12. Italienerne var imponerede af det de så og bemærkede, at det var tydeligt at se, at det var erfarne trænere der vidste hvad de gjorde og havde styr på tingene. De fik et godt indtryk af hvordan vi træner og spiller med børn og er meget interesserede i vores børneregler, der på enkelte områder er mere vidtgående end de italienske og på andre områder er meget identiske. Særligt vores måde at fordele spilletiden så ligeligt som muligt på, finder de god.
Efter at have sørget for et godt måltid mad holdt vi møde på DBBFs kontor. Dagsorden var en gennemgang af vores nye uddannelseshus ved Thomas Silfen fra trænerudvalget, herefter havde Jens Laulund en præsentation af Børnebasketfondens arbejde og til sidst havde vi en snak om DBBF’s struktur og vores samarbejde med især DGI og DIF.

Søndag formiddag nåede vi en hurtig sightseeing tur i indre København og efter at have overværet vagtskiftet på Amalienborg tog vi til Frederiksberg for at gøre klar til dagens clinic i Bülowsvej-hallen, hvor værterne fra Falcon havde disket op med kaffe, te, dejlig kage, frugt og vand. Falcon havde sørget for kaniner til de to praktiske oplæg, men inden da skulle vi høre lidt om det Italienske forbunds struktur og bagefter en lidt grundigere gennemgang af deres filosofi omkring træning af minibasket-spillere.

Der var et flot fremmøde med over 60 trænere –Lystrup, Vejen, Hørsholm og resten af landet.  
Italiensk minibasketball i korte tal
I det italienske system er minibasket (U12) en nærmest selvstændig afdeling med egne ansatte og eget budget. Der er 2.500 klubber der har minibasket – 6.500 licenserede minibasket-trænere – alle med en minimum 40 timers uddannelse og man kan ikke være træner i Italien uden en licens, som typisk koster fra 80-100 € og opefter. De har lige nu 150.000 spillere under 12 år (ca. 4.000 i DK) –heraf  ca. 45.000 piger.
Forbundet i Italien har mange lokale og regionale repræsentanter – de har et ønske om, at være tæt på klubberne og trænerne. Der er mange frivillige i det italienske system.

Minibasketball på den italienske måde
Maurizio Cremonini, som er hovedansvarlig for alt minibasketball i Italien indledte med at understrege, at de er meget stolte af at være her i dag og at de også lærer og har lært meget af at være i Danmark og blive inspireret – så italiensk minibasket kan blive endnu bedre.
De har en lidt anden tilgang til spilleregler – her kommer det i hovedoverskrifter:
 
  • U12 spiller 4 perioder á 8 minutter) – 5-5 på høj kurv
  • U10 spiller 6 perioder á 6 minutter - 4 mod 4 – periodevinderen får 3 point og taberen 1 point og de spiller på lave kurve
  • U8 spiller 3-3, 4 perioder a 4 minutter – lille bane (volley), lave kurve – minimum 10 spillere – alle skal spille mindst en periode af de første 3 perioder (dem der har scoret færrest points – skal spille i sidste periode)
  • U6 – Easy Basket – 2-2, arrangementer (stævner) – de kalder ”fester” – blanding mellem træning og kamp – små kampe a 2 minutter, lille bane, få regler, tonser bare derudaf, bolden rammer ringen = 1 point, i kurven = 3 point, fejl giver 1 point til modstander-holdet, helst ingen kontakt. Man spiller typisk i 60 minutter og med en lille, let bold (180 gram)
Generelt har de masser af EasyBasket og Minibasket i skolerne.
Tankegang, filosofi og koncepter
I Italien stiller man sig selv spørgsmålet: ”Er det et mål eller middel for/når et barn dyrker sport?”. Italienerne tror på at det at dyrke sport (basketball), er et middel til at forme ”gode, rare mennesker” (og fx ikke kun ”atleter” eller basketballspillere). Mange trænere går ”galt i byen” og behandler deres spillere (børn) som atleter og ikke som personer.

De har overordnet fire fokuspunkter: det motoriske, det sociale, det tekniske og det bevidsthedsmæssige (kognitive). De overordnede mål med træningen og arbejdet med minibasket spillerne er, at de skal lære at være selvstændige, ansvarlige, udvikle evner til at samarbejde og opnå stor ”kropsbevidsthed”.

Bevidsthed hos spillerne kræver træning af hukommelsen – mange af italienernes øvelser kræver stor hukommelse af børnene. Bevidsthed (attenzione), opmærksomhed – er vigtigt at indlære fra de alleryngste.
En spiller der lytter efter bliver en bedre spiller – et menneske der er opmærksomt, er at bedre menneske at være sammen med. Italien føler at mange trænere træner spillerne som om, at deres egne hoveder sidder på spillerne (børnene). Her er tanken at det er meget bedre, at have spillere der selv kan tænke og være selvstændige.

Det italienske forbunds minibasket koncept er ikke udviklet specifikt med udgangspunkt i basketball, men tager udgangspunkt i WHO´s universelle anbefalinger. Det er godt for os alle sammen – ikke kun basketballbørn/spillere. De vil gerne have tænkende, ansvarlige og sociale personer – det skal indlæres tidligt. Dette ses også i øvelserne - det bevidsthedsmæssige og det selvstændige er tænkt ind i basketball øvelserne. Det vigtigste er, at træningen er på børnenes præmisser og tænkt godt igennem.
Under vores Minibasket clinic blev der vist masser af træningsøvelser under et praktisk forløb. Du kan læse om øvelserne der blev præsenteret nederst på siden her. 

Herefter rundede italienerne af og forklarede hvordan de har implementeret øvelserne – fra teori til praksis. Hovedpointen er, at børnene er personer og skal trænes og udvikles som sådanne – ikke bare spillere. Børnene lærer værdier og teknikker, der gør dem til hele og gode personer.

Spørgelysten hos de fremmødte var stor og der var hele tiden god snak på tværs mellem de fremmødte. Under hele forløbet agerede Joachim Jerichow tolk for såvel trænere, spillere og vores gæster fra Italien.

Stor tak til Joachim som på bedste vis repræsenterede begge kulturer – den danske og den italienske – med stor medlevelse, indsigt og humor. Der blevet grint og hygget meget alle tre dage, vi blev klogere på såvel den italienske som vores egen praksis og vi er helt sikre på, at samarbejdet vil fortsætte fremadrettet.

På vegne af bestyrelsen, DGI’s basketkompetenceudvalg, trænerudvalget, administrationen, børne- og ungeudvalget og resten af basketball-Danmark: tak!

Jesper Nielsen, fmd. BU-udvalget

Øvelser

Øvelserne er kun angivet i stikordsform – se også disse håndskrevne noter: 
noter fra minibasket clinic (0.9 Mb)
Sessionerne er blevet filmet – link vil komme senere.

U8-U10 eksempel træning, praktisk forløb


Øvelse 1 Fokus – opmærksomhed, alle er i bevægelse, børnene skal overskue både sig selv – makkeren – keglen og driblingen (børnene og ikke træneren bestemmer indholdet, børnene bestemmer hvornår keglen sættes ned)

Variant af øvelsen, øvelse 2 – keglen sættes på midten og børnene afslutter i hver sin ende. Den der kommer først tilbage til keglen bestemmer. Fokus: Spilleren har fokus på makkeren og hvad han/hun gør.

Øvelse 3 – fokus på lytte og snakke og tid/rum. Hula Hop ring sættes i svingninger, makkeren skal afsted og lave så mange scoringer som muligt inden ringen stopper sin bevægelse  (øvelsen træner opmærksomhed, lytte til sin makker)
Første 3 øvelser – er øvelser der bør ligge i starten af træningen

Øvelse 4 (midt i træningen)  – time-space øvelse. Den ene bestemmer (drible frem og tilbage), den anden følger med (og træner opmærksomhed på både egen dribling og fokus på makkeren) – og afslutter med skud på kurv. Den der scorer først bestemmer næste gang
Det er aldrig træneren – men børnene selv der bestemmer hvornår øvelserne starter. Det lærer børnene at være opmærksomme. selvstændige og selv kunne tage beslutninger  

Øvelse 5 i slutningen af træningen: lidt mere kamplignende set up (2-2)
Igen børnene (den ene forsvarer) sætter øvelsen i gang med en bevægelse – og spiller færdig til scoring (eller skud i hvert fald) Tæller ned fra 10 – hvis det er lidt stilstand i øvelsen

Øvelse 6 – en variant, 3 mod 3. Børnene sætter øvelsen i gang. De 3 orange er inde i cirklen, de 3 sorte udenfor cirklen – og når træneren tager det ene holds bold, skal det andet hold forsøge at løbe ned og score, og dem uden bold forsvare. Begge hold får (mindst) en afslutning. 

Træning U12, Maurizio Cremonini


En aldersgruppe hvor kompetencerne skal trænes (motorisk og koordinering). Det forudsætter, at det er bevidste og opmærksomme børn.

Første øvelse – vis alle de driblemanøvrer i kan, højt tempo, fokus på de andre. Variationer med skud. Point gives samlet til hele gruppen, og belønnes ift. det træneren ønsker er vigtigst .. Fratrækker point fra brændte skud m.v. Tre varianter, bygger mere og mere på øvelsen .. (midlet er driblinger og skud – evnen der trænes: At se og forudse (attenzione).

Anden øvelse, dribleøvelser 2 og 2, den ene bestemmer (dribler frem og tilbage – i hele hallen), afstanden mellem de to spillere skal være konstant (træning af kropskontrol og opmærksomhed). Variant: Makkeren kan tilkalde sig magten ved at sige det (råber: skift) og vende retningen fremad. Variant 3: samme som 2 – men træneren kan også give en ordre og alle skal følge.

Øvelse 3 – fokus på selvstændighed og ansvarlighed, samt split-vision. Fire ”bosser” i hvert hjørne – på række – boss nr. 2. i rækken, starter øvelsen ved at rykke forbi den første i rækken. Den der scorer (først) er ny boss, den der ikke scorer (først) skal finde en ny række.

Der er ikke særlig meget vægt på de tekniske aspekter i U12 basket – det kommer senere. Teknikken kommer dog snigende ind fx ved i ovennævnte øvelse ved at tage et langt 1. skridt og komme ”væk” på den første dribling.  Ny variant: Forsvarsspilleren er nu nr. 2. i rækken – sætter øvelsen i gang. Hvis spilleren der angriber med bolden scorer – bliver han fortsat boss (med bold). Scores der ikke bliver forsvarsspilleren ny boss. Vigtigt at alle kommer til at spille mod alle i øvelserne – ikke bare de bedste mod de bedste.
Det er vigtigt for spillerne, at det giver mening, fx øve triple-threat i kamplignende øvelser og ikke bare isoleret, da det ikke giver ikke mening for spilleren.

Øvelse 4: 2-2 på hel bane. Forsvareren sætter øvelsen i gang (har magten/er den der bestemmer), når han fx krydser en linje. Og der spilles i hvert fald et par angreb i hver ende – filosofien er, at øvelsen ikke stopper hver gang der bliver scoret, men fortsætter den modsatte vej. Begynder spillet at trække ud, tælles der højt ned fra 10.

Øvelse 5: 3-3 – igen: en af forsvarerne sætter øvelsen i gang ved at give en træner en high-five, dermed bliver øvelsen 3-2 + 1. Træner tempo og opmærksomhed. Øvelsen varieres ved at ændre placeringen på træneren der skal have high-fives .. sætter mere tempo på.

Øvelse 6: 4 mod 4 – fokus på timing for bossen.

Øvelse 7: 5-5 – 2 bolde, en bold pr hold. Spillerne fordeles med 3 fra det ene hold og to fra det andet hold på hver side af centerlinjen– når træneren tager den ene bold, er kampen i gang. Træner forudseenhed, opmærksomhed.

Uddannelseskontakter

William Bond
Udviklingskonsulent

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420