Den nye struktur har fået en blandet modtagelse, og derfor ønsker vi i DBBF at klargøre motivationen for strukturændringen, samt hvordan rankingen beregnes.
DBBF har de sidste tre sæsoner i U17 og U19 Herrer Landsdækkende ombrudt turneringen ved jul og ladet trænerne rangere holdene inden sæsonstart. Denne model har vist sig at være uhensigtsmæssigt, da turneringen skulle planlægges to gange undervejs i sæsonen, og det medførte færre kampe end ønsket på det efterhånden høje niveau, de to turneringer har.
Trænerrangeringer af hold har også vist sig at have begrænset succes, specielt fordi antallet af hold er steget støt igennem de seneste år, og mange trænere har tilkendegivet, at de enten ikke kan eller vil afgive en rangering pga. manglende kendskab til mange modstandere (også nye hold, nye trænere etc.). Dette har igen medført, at rækkerne i specielt efterårets kampe ikke har været sportsligt retvisende.
Antallet af hold er steget i U17 og U19 Herrer, hvor forventningen er, at der i næste sæson er over 80 hold i HU17 og tæt på 50 hold i HU19. Det er en volumen, hvor DBBF vurderer, at der nu kan være tre niveauer på herresiden fremfor to tidligere; Landsdækkende og A-række.
DBBF´s Turnerings- og Talenteliteudvalg samt sportschef og daværende talentansvarlig satte sig ned flere gange i løbet af sæsonen 2022-23 for at finde en ny model, som kunne løfte niveauet i de to rækker, hvor der er sket en stor udvikling.
Det har været vigtigt at gøre rækkerne mere konkurrencedygtige ift. det stigende antal hold og finde en model, som kan gøre det organisatorisk bedre for klubber og forbund, fremme talentudviklingen, sikre restitution ift. landsholdsaktiviteter samt at gøre rækkerne endnu mere attraktive for spillere og foreninger at deltage i.
Før der blev truffet beslutninger, blev der kigget på turneringer i andre lande med basketball samt mod andre forbund som DBU og DHF for at få input.
Et andet problem, udover trænerrangering og planlægningen, var, at kampe (endda slutspilskampe) ikke altid blev afviklet eller planlagt med meget kort varsel. Kort varsel medfører ofte dårlig afvikling; både i form af at finde kvalificerede frivillige (dommer, officials mm.) og et dårligt kamp-setup, som ikke har været finaler værdigt.
Det har vi gjort op med i den nye model ved at have fastere rammer, f.eks. datoer for slutspil, og samtidig have fleksibilitet ved at have en planlægning over hele sæsonen. Den nye model er gældende for de kommende tre år, hvor der vil være mulighed for at justere, såfremt nogle tiltag ikke virker efter hensigten.
22 kampe i grundspillet giver en stigning i kampe og større omkostninger til afvikling, et kort slutspil med Elite 8 efterfulgt af Final 4 gør, at mange hold kan have tilpas mange kampe til at udvikle spillere og hold, samt at rammerne er mere faste for tilskuere, forældre, spillere og foreninger. DBBF har fået mange input fra international basket og DHF vedrørende Final 4-modeller.
Den nye struktur tager udgangspunkt i, at der sker op-/nedrykning mellem sæsoner på landsdækkende niveau, mens der mellem 1. og 2. Division vil være op-/nedrykning ved jul.
Holdene udtages fremover ud fra forskellige kriterier med fokus på langsigtet arbejde indenfor samme årgang, talentskoler og samtidigt have plads, til at mindre klubber kan have en stærk årgang i U13/U15, som efterfølgende kan spille med som 2. års-spillere, når de når U17 og U19-alderen.
DBBF holder et skarpt øje til udviklingen i HU17 og HU19 i den kommende sæson og forbeholder sig retten til at lave ændringer om nødvendigt til sæson 2024-25.
I nedenstående link kan du læse reglerne for rankingen og se eksempler på, hvordan rækkerne vil fordele sig i både HU17 og HU19, hvis ALLE hold tilmelder sig.
Rankingregler og eksempler: www.tinyurl.com/basketdk
I skal desuden være opmærksomme på, at der er ændret i turneringsgebyrer. Det kan I læse mere om her: www.basket.dk/Turneringsgebyrer-og-tilmelding
|