Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Nye tider på herrelandsholdet

Nyheder

Nye tider på herrelandsholdet i dansk basket

Søndag den 26. november spiller det danske herrelandshold deres første kamp ved EM prækvalen og tager dermed det første skridt mod EM slutrunden i 2021. Når spillerne træder ind på banen i Armenien er det med et helt nyt setup omkring holdet ift. de forrige år. Der er nemlig kommet en ny sportschef på banen og det har betydet udskiftninger på alle fronter omkring landsholdet. 

Af Daniel Mortensen

Steen Guido tiltrådte som ny sportschef hos DBBF den 1. februar 2017 med ambitionen om at seniorlandsholdet fremover skal deltage i de internationale slutrunder. På herrelandsholdet har det betydet at hovedmålet de kommende år er deltagelse ved EM i 2021. I nyere tid er det aldrig lykkedes det danske seniorlandshold at deltage ved en slutrunde og for at ændre på dette er der sket markante ændringer omkring landsholdet.

”Vi har valgt at forny stort set hele staben omkring holdet. Kun vores team manager, Dan Kristiansen, er tilbage, og i jagten på nye personer er vi gået efter stærke relationskompetencer, den rette motivation for at indgå i teamet, samt ikke mindst faglig viden i international klasse. Vi har derved fået frisk luft omkring projektet, og det mener jeg, der var brug for.”  – fortæller sportschefen.


Mere hjælp i organisationen og ny landstræner

Første skridt for den nye sportschef har været at tilføre driften omkring landsholdsarbejdet et professionelt snit, hvilket han fik ved at ansætte Jens Døssing som Elitekoordinator. Næste skridt var at finde en ny landstræner efter at kontrakten med den tidligere landstræner, Pieti Poikola, udløb og ikke blev forlænget. Den nye landstræner skulle have kompetencerne til at kunne føre landsholdet til EM og her faldt valget på Erez Bittman fra Israel.

Den 49-årige israeler skrev i foråret 2017 under på en 4-årig kontrakt med DBBF med målet om EM-deltagelse i 2021. Erez Bittman var en tur forbi Danmark tilbage i 2003 hvor han var head coach for de forsvarende danske mestre BF Copenhagen, siden har han været forbi Tyskland, Grækenland, Belgien og ikke mindst den internationale storklub Maccabi Tel-Aviv, hvor han fungerede som assistentcoach for David Blatt, den tidligere Cleveland Cavaliers træner. Steen Guido udtaler følgende om den nye landstræner:

”Vi har fundet en træner, der matcher vores tilgang til sporten og ledelsen af vores landshold rigtig godt. Han er en dygtig ´game-coach’ og taktiker med en fremragende intuition for spillet, og oveni det er han stærk i sin mandskabsbehandling.”

Kompetente og talentfulde assisterende trænere fra Danmark

Ved sin side får Erez Bittman fire dygtige danske profiler, i form af Jesper Sørensen, Anders Sommer, Jens Døssing (i en dobbeltrolle som træner og koordinator) og Dan Kristiansen (team manager). Herunder en kort præsentation af de nye folk:

Jesper Sørensen der er daglig leder på Stenhus Gymnasiums Sportscollege, er kandidat i idræt og underviser på Institut for Idræt ved Københavns Universitet. Han har en baggrund på det danske herrelandshold både som spiller og assisterende træner.

Anders Sommer der er en mangeårig U-landstræner i DBBF og har haft med rigtig mange af spillerne at gøre gennem årene. I det kommende år afslutter Anders sin kandidat på Institut for idræt, samt Idrættens Træner Akademi hos DIF og FECC som er det internationale basketballforbunds træneruddannelse.

Jens Døssing der til daglig fungerer som Elitekoordinator hos DBBF har en fortid som hjælpetræner og scout i Basketligaen og desuden assisterende landstræner for U18 herrelandsholdet. Jens er samtidig den overordnede koordinator for A-landsholdene. 

Dan Kristiansen der også er team manager hos Bakken Bears, og har været omkring herrelandsholdet de sidste 5 år. Han er vellidt blandt spillerne og arbejder professionelt med at gøre forholdene uden for banen så gode som muligt. Derudover er Dan uddannet Diplomtræner og kan bidrage med sin faglighed i trænerteamet.

”Det er lykkedes os at finde en flok danske profiler, der tilsammen har et godt kendskab til spillerne fra at have været med U-landsholdene, har erfaring både fra banen og som trænere på landsholds- og liganiveau, og som har en uddannelsesmæssig baggrund, der på alle måder gør dem i stand til at supplere vores head coach på bedste vis.”  – udtaler Steen Guido om de nye assisterende landstrænere.


Nyt sundhedsteam omkring landsholdet

Udover trænere har ambitionen været at sammensætte et dygtigt sundshedsteam, der kan være med til at sikre gode træningsforhold for spillerne og sikre at der bliver taget ansvar for spillernes fysiske velvære.

Simon Brockhusen og Christian Weinold som begge har været med til at opbygge en struktur omkring forbundets ungdomslandshold, har nu fået muligheden for at følge spillerne til dørs på seniorlandsholdet. Christian er holdets nye fysioterapeut og Simon bliver holdets læge, og han er desuden uddannet kiropraktor og har kompetence i forhold til fysisk træning.

Steen Guido håber at det nye sundshedsteam kan være med til at opbygge klubbernes tillid til, at der bliver taget ordentlig hånd om spillernes helbred på landsholdet:

”Det er vigtigt for os, at klubberne har tillid til, at vi tager det fulde ansvar for spillernes helbred, når de deltager med landsholdet. Simon og Christian er blandt landets bedste på deres område, og de har samtidig en baggrund i basketball, hvilket kun gør dem endnu mere passionerede omkring arbejdet. Med deres engagement omkring U-landsholdene vil de samtidig være med til at binde hele programmet sammen.”


Positive førstehåndsindtryk fra spillerne

I sommeren 2017 havde herrelandsholdet med en bruttotrup på 30 spillere de første to træningssamlinger med den nye opsætning, og spillerne var efterfølgende meget positivt stemte:

”Det er et helt nyt setup og det virker meget mere professionelt end de første 4 år jeg har været med” – udtalte landsholdsprofilen Iffe Lundberg efter den 2. træningssamling.

Iffe Lundberg er i gang med sin første udenlandsprofessionelle sæson for ICL Manresa i den næstbedste spanske række efter flere år hos Horsens IC. Han har haft en flot start på sæsonen i Spanien, hvor han er starter for et hold med ambitioner om at rykke op i den bedste spanske række, ACB.

Kevin Larsen, der i denne sæson spiller for Horsens IC i Basketligaen efter et år som professionel i Europa, var også positivt overrasket over træningssamlingerne med landsholdet, hvor han specielt roste den nye landstræner:

"Forløbet omkring træningssamlingerne har faktisk været bedre end forventet. Træneren har gjort et godt stykke arbejde med at holde det simpelt og han har ikke prøvet at gøre for meget med for lidt tid. Så jeg har været rigtig positivt overrasket. ”


Spillertruppen mod Armenien

Til kampen mod Armenien den 26. november skal der bruges 12 spillere ud af bruttotruppen på 30. Derfor har landstrænerne været i gang med det store puslespil for at få sammensat den endelige trup, der skal deltagte i den første landskamp og give holdet de bedste chancer for at starte EM prækvalen ud med en sejr.

I første omgang har man fundet frem til en trup på 16 mand til den første kamp, hvoraf de endelige 12 vil blive udtaget i dagene op til kampen.

Landskampen spilles på udebane i Armeniens hovedstad, Jerevan.

De 16 navne vil blive præsenteret på basket.dk mandag den 13. november. 

Spillerne er blevet informeret.

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420