Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Sensationssejr over Litauen

Nyheder

Sensationssejr over Litauen

Danmark chokerede basketverdenen, da basketherrerne fredag aften besejrede et af verdens mest traditionsrige landshold, Litauen, på udebane i Vilnius med 76-80. I en kamp, der gik ned til det sidste minut havde Danmark uventede helte, som Mathias Bak Christensen fra Værløse, der scorede 13 point på 6 skud, og stjerner, der kunne afgøre det til sidst. Danmark møder søndag Tjekkiet, der tabte stort til Belgien i dagens anden kamp.
 
Danmark spillede en flot forsvarskamp og var foran meget af anden halvleg. I slutfasen havde Iffe Lundberg sendt Danmark tilbage i front med to straffekast, inden Mathias Bak og Philip Hertz udbyggede til 67-73 med 3:40 igen.
 
Nu spillede litauerne med musklerne og tog en række angrebsrebounds og brugte anden-chancerne til at tage føringen 74-73 da der resterede 1:36. Jonas Zohore, der har været fremragende for Danmark længe, svarede straks igen, med en finte under kurven, der snød to litauere, til at begå en fejl. Bolden gik i og det samme gjorde det efterfølgende straffekast til 74-76.
 
Litauens Macilius udlignede til 76-76 med lige under et minut igen på et ekstremt presset skud og Danmark forsøgte et angreb, men bolden røg ud – men blev på danske hænder. Den danske landstræner Erez Bittman tog nu timeout med 29 sekunder igen og han gav stjernen Iffe Lundberg ansvaret.
Lundberg kørte til kurven, hvor han hårdt presset scorede point nummer 27 og 28 til 76-78 med 18 sekunder igen. I den anden ende missede Litauens Mantas Kalnietis en tre’er, der kunne have givet hjememholdet sejren og bolden rullede rundt på gulvet, hvor danske Adama Darboe fik den samlet op. Han blev fejlet med 2,5 sekunder igen og da han sikkert satte to straffekast i den anden ende til 80-76, var sensationen en realitet.
 
Med sejren er Danmark á point med Tjekkiet og Litauen. På grund af indbyrdes kampe i gruppen er Danmark at finde på tredjepladsen i gruppen, med Litauen lige ovenover og Tjekkiet sidst.
 
I dagens første puljekamp slog Belgien favoritterne fra Tjekkiet overbevisende. Belgierne tog føringen fra kampens start og holdt den hele vejen til en sejr på 62-90. Belgierne havde igen, som da de mødte Danmark i februar, ekstremt høje skudprocenter. Over 61% af alle skud gik i kurven og hele 10 af 17 fra tre’er-distancen gik i. Med sejren er Belgien ubesejrede, mens Tjekkiet har vundet en af tre.
 
Tjekkiet er en af værtsnationerne til EM 2021 og er dermed sikret deltagelse. Dermed er der kun to af gruppens andre hold, der kan kvalificere sig til EM. Skal Danmark videre, skal holdet altså ende over enten Litauen eller Belgien, så sejren over Litauen i dag kan vise sig ekstremt vigtig, da det ser ud til Belgien bliver umulige at hente i toppen.
 
Danmark møder Tjekkiet søndag 15:30 på samme bane som der blev spillet på i aften.

I første halvleg startede litauerne med at komme foran både 10-2 og 18-10, blandt andet på tre’ere af Bendzius og Kuzminskas, men så gik Iffe Lundberg i gang for Danmark. Den hurtige guard tog ansvar og gik til kurven og fik hul på bylden for Danmark med et par strraffekast.
 
Derefter scorede Lundberg et par tre’ere og reducerede til 15-18 med hans ottende point med et par minutter igen af første periode, og Mathias Bak fulgte op med to mere og så var Danmark foran 20-21. Litauerne fik dog scoret til sidst, så de to hold gik til den første pause med hjemmeholdet foran 22-21.
 
I anden periode satte Litauerne fart på spillet og efter fire minutter var Litauen imidlertid allerede i front med 33-21. Danskerne lagde sig imidlertid ikke ned. Sami Eleraky fik endelig brudt scoringspausen og Iffe Lundberg fulgte op med et par scoringer og fik reduceret til 35-30. Hjemmeholdet gik dog til pause foran 46-38, og det danske hold havde panderynker på grund af fejlproblemer.
 
Danmarks tre højeste spillere, Jonas Zohore, Sami Eleraky og Daniel Mortensen havde alle tre fejl. Zohore, der ellers var udset til at have en hovedrolle spillede kun syv minutter i første halvleg, så han ikke ville få fejl fire eller den femte, der ville betyde at kampen var slut for ham. Det gik lidt bedre for Eleraky, der lagde 8 point i kurven på 12 minutter inden pausen og spillede anden periodes sidste fem minutter med tre fejl.
 
Litauen fik kun scoret fire point i anden halvlegs første syv minutter og da danskerne offensivt fik lagt point, langsomt men sikkert, og så kunne Iffe Lundberg sende Danmark i front med 50-51 på to straffekast. Litauen tog hurtigt føringen igen, også på straffekast, da Sami Eleraky lavede sin fjerde fejl med lige under tre minutter igen af perioden.
 
Nu troede danskerne imidlertid på det og de gik ind til fjerde periode foran 59-60 og Sylvester Berg fulgte op med første scoring i de sidste ti minutter til 59-62.
 
Danmark kom også foran 59-64, inden Litauen satte to tre’ere ved Kalnietis og Gailius og så var det Lundberg sendte Danmark tilbage i front med de to straffekast, der indledte slutfasen.
 
 
Citater
 
Mathias Bak, 13 point, 5 af seks skud ramt
Det var for vildt! For sindssygt! Jeg havde ikke regnet med at skulle komme ind og score 13 point, men landstræneren og jeg havde en god snak inden kampen. Hvis jeg fik chancen, skulle jeg ikke være bange og bare spille som hjemme i DK, sagde han. Jeg fik også at vide, at vi havde brug for masser af point fra mig og så er jeg bare glad for at kunne levere! Og så er det totalt surrealistisk at slå dem hernede.
 
Erez Bittman, landstræner
- Det føles fantastisk. Vi har gjort noget, man aldrig har gjort i Danmark før, ved at slå et top 10 hold i verden. Vi spiller rigtigt godt forsvar, på trods af fejlproblemer hele vejen. Flere af spillerne, som Sami Eleraky og Jonas Zohore viser god disciplin ved at spille med fire fejl rigtigt meget af kampen.
 
- Nu er vi i kampen om en EM-plads og jeg er så stolt af holdet. Det var en flot performance af flere, ikke bare stjernerne, men også spillere som Mathias Bak, Sami Eleraky, Adam Darboe og Philip Hertz.
 
Sami Eleraky havde fejlproblemer, men blev i kampen:
- Jeg spillede det meste af kampen med fejlproblemer, så det var svært at spille post forsvar. Gameplan var dog at tage Litauen one-on-one, fordi de har mange skytter, så jeg måtte spille klogt. Og vi endte jo med at vinde, så det var vildt.
 
 
Statistikker: https://www.fiba.basketball/eurobasket/2022/qualifiers/game/2611/Lithuania-Denmark#tab=boxscore
 
Topscorere:
Litauen: Deividas Gailius 16, Tomas Dimsa 15, Marek Blazevic 10
Danmark: Iffe Lundberg 28, Mathias Bak Christensen 13, Jonas Zohore 8, Adama Darboe 8
 
Stilling: https://www.fiba.basketball/eurobasket/2022/qualifiers/groups
 
 
 

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420