Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Landshold » Nyheder » Sensationsweekend fuldendt

Nyheder

Sensationsweekend fuldendt!

Det danske herrelandshold i basketball skabte den anden sensation på 48 timer, da verdensranglistens nummer ni, Tjekkiet, blev besejret i EM-kvalifikationen med 91-90. Stjernen Iffe Lundberg scorede sensationelle 38 point og ramte syv af ni forsøg fra tre-pointere. Med sejren er Danmark på andenpladsen i gruppen inden de to sidste kampe til februar.
 
De danske herrer har bragt sig i en drømmesituation med weekendens sejre over Litauen og Tjekkiet. Med en sejr over Litauen i februar, vil Danmark næsten være sikret en plads i EM-slutrunden for første gang i historien, da man i basketball har indbyrdes kampe som den vigtigste såkaldte tie-breaker. Kun i tilfælde af at tre hold ender á point, giver en dansk sejr ikke helt sikkert en EM-billet.
 
Udover Litauen møder Danmark Belgien om lidt over to måneder. Tjekkiet er kvalificeret til EM allerede som værtsland, så kvalifikation afhænger af om Danmark kan ende over enten Litauen eller Belgien. De to lande mødes i aften 18:30, hvor Belgien skal forsøge at få sin fjerde sejr af fire mulige, mens Litauen kan tage nummer to.
Kampen mod Tjekkiet bølgede frem og tilbage hele vejen. Danmark åbnede scoringen, da Jonas Zohore lagde en angrebsrebound op til 2-0 og lidt senere bragte Philip Hertz Danmark foran 5-3 med en tre’er. Den tre-pointer viste sig bare at være åbningen af et sandt bombardement fra Danmark.
 
Danmark ramte otte af de første 11 fra langdistancen, heraf to fra Philip Hertz til 15-13 og to mere fra Iffe Lundberg til 21-17. Samtidig ramte tjekkerne fornuftige 3 af 7 udefra, hvilket holdt dem i kampen. Da Sylvester Berg kørte til kurven og lagde bolden op ved venstre hånd, tog tjekkerne timeout efter lige over otte minutter, bagud 23-17, men lige meget hjalp det.
 
Ud af timeouten scorede tjekkerne en to’er, men Sylvester Berg og Mathias Bak svarede straks igen med de danske tre’ere nummer syv og otte til 29-21, som også var resultatet efter første periode.
 
Skydeteltet fortsatte i anden periode, hvor både Frederik Hougaard Nielsen og Iffe Lundberg ramte udefra og da Jonas Zohore dunkede bolden i til 39-31 på assist af Iffe Lundberg, tog Tjekkiet igen timeout.  På det tidspunkt havde Danmark ramt 10 af 15 tre’ere og Lundberg ramt alle fire fra distancen.
 
Denne gang kom Tjekkiet imidlertid bedre ud af timeouten, hvor Ondrej Sehnal lavede otte point og to assists, hvilket betød, at tjekkerne udlignede til 42-42 og lidt senere tog føringen 46-48 et minut inden pausen.
 
Danmark kunne alligevel gå til pause foran 51-48, efter Daniel Mortensen satte en tre’er og Adama Darboe satte en to’er på hornet.
Tjekkiet udlignede ved starten af anden halvleg på en tre’er fra Martin Peterka, men Darboe, Zohore og Lundberg fik svaret igen til 56-51.
 
Derefter fik danskerne kampens dårligste periode, hvor angrebsspillet stoppede med at flyde og skuddene ikke gik i, mens tjekkerne spillede solidt. Langsomt bragte Tjekkiet sig foran, 60-63 med tre minutter igen og 66-62 et minut senere.
 
Igen svarede Lundberg igen. Frederik Hougaard Nielsen kom på banen for Danmark, og fik sat Lundberg op, hvilket den danske stjerne kvitterede for med 10 hurtige point, så de to hold kunne gå til den sidste pause ved stillingen 70-71.
 
Tjekkerne startede fjerde periode bedst, uden at de bragte sig afgørende foran. Efter syv minutter var Tjekkiet foran 71-75, men så kom Danmark igen. Først hamrede Jonas Zohore et dunk i, på assist af Iffe Lundberg, og lige efter satte Philip Hertz en tre’er og Lundberg en to’er til 78-75 med seks minutter igen.
 
Imidlertid fik Danmark et stort fejlproblem, idet Iffe Lundberg blev dømt for en angrebsfejl og kun sekunder senere for en forsvarsfejl, der var hans femte. Det tvang træner Erez Bittman til at spare den danske stjerne, især i forsvaret.
 
Så meget som muligt blev Lundberg skiftet ud, så han kun var med i angrebet, men her leverede han til gengæld og da der resterede to-et-halvt minut, havde han 38 point. Det var især hans evne til at trække fejl, der gav point mod slutningen af kampen, hvor han scorede straffekast på straffekast.
 
Til gengæld gav taktikken også næsten bagslag, da tjekkerne missede og da tiden ikke stoppede, kunne Lundberg ikke skiftes ind. Til gengæld tog Adama Darboe ansvar og sendte bolden højt op i luften, hvor Jonas Zohore greb den til et tordnende alley oop dumk, til 91-85 med 71 sekunder igen.
 
I næste angreb missede tjekkerne flere gange, inden Danmarks Daniel Mortensen blev dømt for en usportslig fejl i en reboundsituation, så Tjekkiet både fik to straffekast og bolden igen ved midten. Med 35 sekunder igen satte tjekkernes Jaromir Bohacik således en tre’er til  91-90.
 
I den anden ende prøvede Danmark at sætte Lundberg op, men han blev fanget mellem to tjekker på midten af banen og Adama Darboe blev tvunget til et svært skud, der gik ved siden af, som 24-sekunders uret løb ud. Det gav Tjekkiet en sidste chance for sejren, men Peterka missede og Darboe tog rebounden, der sikrede den danske sejr på 91-90.
 

Citater

Erez Bittman
Det var endnu en magisk dag for dansk basketball. Noget af det magiske er, at vi var nødt til at tage Iffe ud, men så er der andre, det træder op. Især Adama Darboe, der sætter Jonas Zohore op til et dunk mod slutfasen må fremhæves. Zohore havde i det hele taget en fantastisk kamp.
 
Vi vidste det ville være svært, for Tjekkiet spiller uden pres, da de allerede er kvalificeret. De viste da også, at de var et farligt hold, med masser af tre’re. Vi kunne ikke komme afgørende foran, men var på den anden side også i stand til at komme igen hver gang, de kom foran. Vi kommer hjem med to sejre og kan tage til de sidste to kampe med chancen for at kvalificere os
 
Iffe Lundberg
Jeg er virkeligt, virkeligt glad. Kampen var enormt vigtig og nu er vi endnu tækkere på drømmen om at spille EM. For anden kamp gjorde vi det, der skulle til for at vinde og det var helt bestemt endnu en holdsejr. Personligt har jeg meget selvtillid i øjeblikket, også fordi trænere og medspillere stoler på mig og det er også en del af at være et hold.
 
Efter min fjerde fejl tog træneren en klog beslutning og spillede mig kun i angrebet. Alligevel prøvede de at trække angrebsfejl, men så spillede jeg mindre fysisk. Udslaget af det var at de begik fejl på mig og sendte mig til straffelinjen. Samtidig satte det Adam og Jonas op til et vildt spil momentumgivende play, hvor Jonas dunker.
 

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420