Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Uddannelse » Nyheder » U14 get-together

Nyhed

Link til artikel på www.fiba.com om FIBA U14 Get-Together

FIBA U14 Get-Together 2016


DBBF og DGI forenede bredde- og talentarbejdet i en weekend i Sofia i Bulgarien, hvor Thomas Johansen (breddechef), Mads Bojsen (DGI) og Steen Guido (talentchef) var Danmarks repræsentanter ved FIBAs årlige U14 Get-Together seminar.

De tre herrer hentede inspiration og idéudviklede på DBBF og DGIs fremadrettede arbejde (og samarbejde) målrettet U14-årgangene.

Et sideløbende tema var den nye ungdomskultur og den måde børn og unge og deres forældre har forandret sig på de senere år, og det blev ivrigt debatteret i grupper og plenum. Danmarks Idrætsforbund har i øvrigt udgivet en ganske glimrende folder om emnet, som du kan downloade nederst på denne side.

Fra de mange præsentationer under konferencen kan disse pointer fremhæves:

Michael Schwarz (FIBA Coaches Dept.):
  • En træners vigtigste egenskab er empati, dvs. at kunne sætte sig ind i hvor spillerne kommer fra, hvad de forstår, og hvordan de skal håndteres. Se folderen: "Who Can Be A Coach" i pdf-link nederst på denne side.
  • Der er en tendens i basketball til, at trænere vil kontrollere for meget. Giv slip og lad spillerne være kreative. F.eks. var "alley oop" et 'useriøst' eller 'satset' spil (i mange træneres øjne) for 10-15 år siden. Nu er det en effektiv og integreret del af godt basketballspil.
  • Voksne og erfarne trænere til de yngste hold er oftest den bedste løsning.
  • Vær opmærksom på, at store/høje piger og drenge ofte har lidt lavere selvtillid, og at de fysisk/motorisk ofte har sværere ved at lære sig ny teknik. Hav ekstra tålmodighed og forsøg at ramme "zonen for nærmeste udvikling" mest muligt. Hvis alting er for svært for den unge spiller, er det demotiverende i længden.
Chris Dial (FIBA Youth Development Project Coordinator):
  • Rent statistisk kan det faktisk ikke betale sig at lave taktiske fejl, f.eks. for at stoppe et fastbreak! Chris Dial mener, at det er kun et spørgsmål om tid, før det går op for trænere på alle niveauer. Desuden er det ødelæggende for sporten.
  • Trenden fra NBA, hvor 3-pointsskuddet fylder mere og mere, bliver kopieret af selv de yngste spillere. Dette stiller højere krav til ungdomstrænerne om at lære sine spillere god "shot selection". Gør dem opmærksom på skudprocenter og hjælp dem til at forstå, hvad en god (høj procent) afslutning er for hver enkelt spiller.
  • Unge spillere har brug for hjælp til at styre tempoet i en kamp. En kort instruktion ("temposkift" eller "op i fart") er der ofte brug for. 
Kostas Missas (FECC forelæser og græsk topcoach):
  • Der er ingen forskel på "method of teaching" uanset om du træner breddespillere eller toptalenter: et skud er et skud, en aflevering er en aflevering - og du skal lære tingene i den samme rækkefølge, uanset ambitionsniveau.
  • Men .... der bør være en forskel på din "way of coaching", dvs. du bør være helt afklaret med, hvad dit "projekt" går ud på. Udvikler du spillere til national eller international elite? Prøver du at fastholde så mange som muligt. Gør du begge dele, og er der derfor behov for at differentiere i din måde at tale til og coache hver enkelt spiller på, alt efter deres mål og ambitioner?
  • "New society, new approach": lær dig hvordan børn og unge er i dag og forhold dig aktivt til det. Konkurrencen om de unge menneskers tid er hård.
Forskellen på at træne piger og drenge blev desuden diskuteret og dette samt en masse andre gode input blev taget med hjem til det videre arbejde med DBBF og DGIs fælles arbejde med de kommende generationer af basketballspillere.

Helt konkret bliver der pt. arbejdet på at styrke og forbedre de træningscamps, som DBBF og DGI i fællesskab arrangerer for U14-årgangen (G-03). Læs mere om det her: Generation-2003 - og følg med i de forandringer, som vil blive foretaget i både denne og næste sæson. Hvis du har interesse for at deltage som træner på en eller flere af disse camps, så henvend dig til William Bond (wbo@basket.dk) eller Steen Guido (stg@basket.dk).
Folder: "Bliv klogere på de unge" (8.4 Mb)
Michael Schwarz: "Who Can Be A Coach" (7.1 Mb)
Til venstre er det Pini Gershon (israelsk trænerlegende) og til højre Michael Schwarz (FIBA Head of Coaching), som får sig en snak under FIBA U14 Get-Together.

Uddannelseskontakter

William Bond
Udviklingskonsulent

Tlf. +45 20 84 56 15
E-mail: wbo@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420