Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
geof kotila

Nyheder

Mindeord for Geof Kotila

Foto: Simon Ydesen for SN.dk
Dansk basketball mistede mandag en kæmpe personlighed
Der er nok ingen i basketdanmark der kan høre navnet Geof Kotila uden en klokke ringer. Geof Kotila har nemlig stået i front for nogle af de mest fremtrædende klubber i dansk basketball. Først som head coach for Basketligaklubberne Horsens IC, Bakken Bears og Team Fog Næstved og herefter i Basketligaen fra 2016 - først som forretningsudvikler og siden 2017 og op til nu som kommissær.

Geof har været i dansk basketball i næsten tre årtier som en succesfuld og meget vellidt træner, og derfor er det med stor sorg, at vi tirsdag modtog meddelelsen om at 64-årige Geof Kotila pludselig er gået bort. Hele basketball Danmark har mistet en elsket og værdsat person der har betydet utroligt meget for rigtigt mange mennesker.

Basketball i blodet

Geof Kotila har gennem sit liv levet og åndet for sporten, som altid har haft en stor rolle hans liv. Hans far var gennem 38 år træner i amerikansk High school-basket, og selv blev Geof træner for Michigan Tech University allerede som 24-årig. Samme universitet som han selv spillede og var starter for gennem fire år fra 1978-1982.

Efter 11 år som collegetræner fik han en telefonopringning som blev starten på hans danske træner-eventyr i Horsens IC. Geof kom til HIC i 1995 og formand for klubben Lennart Jensen beskriver at Geof fra dag et var en integreret del af klubben både på camps og i arbejdet med klubbens øvrige trænere, men ikke mindst og primært som head coach for ligaholdet. Gennem de syv år, hvor holdet var under hans ledelse vandt HIC både DM- og Pokalmesterskaber.  

”Geof var en meget varm og givende person, der altid var omgærdet af stor respekt. Han satte en ny standard både mht. seriøsitet og indstilling - du skal give noget tilbage til klubben og byen. Han har sat et klart aftryk i HIC, et aftryk som stadig er en del af vores DNA. Geof vil for altid være en del af vores historie. Personligt vil jeg savne vores mange samtaler om udviklingen af dansk basket. Samtaler som vi stadig og jævnligt havde. En rigtig god basketven, som jeg vil savne.” - Lennart Jensen, formand for HIC. 
 
Danmark på Europakortet 

Da Geof overtog stillingen som head coach for Bakken Bears fra 2002 til 2006, blev det ikke alene til to danske mesterskaber og ligeså mange pokaltitler for de århusianske bjørne. Hans tid i klubben huskes nemlig også for at bryde den europæiske mur for et dansk hold, da klubbens første Europa Cup-kampe blev spillet med Geof i førersædet for holdet og skrev sig dengang ind i Bakken Bears basketballhistorie. Jakob Freil assisterede i de første år af Geofs i alt fire år som head coach i Bears og husker ham for at være en af de første, som satte nye standarder for basketballviden og taktiske finesser.

Geof Kotila arbejdede i alle årene for at udvikle dansk basket og unge talenter, og da Geof blev ansat som cheftræner for Team Fog Næstved i 2008 og de efterfølgende fem år, var han med til at udvikle basketball i Næstved i den retning som det har udviklet sig til i dag. Således var han med til at sikre holdet sine første bronzemedaljer i Basketligaen.  
 
”Som head coach for Team Fog Næstved var Geof Kotila med til at skabe slagkraftige hold og tilskuerne strømmede til basket-fest i Næstved. Geof kunne rekruttere spillere, da han med sin store personlighed var en coach man ville spille for. Geof var en kæmpe inspiration, motivator og igangsætter for basketsporten i Næstved. Han var et varmt, engageret og empatisk menneske hvis indflydelse ikke kan undervurderes hos os, men først og fremmest var han et dejligt menneske og en god ven”. – Andreas Larsen, Direktør Team Fog Næstved 

Efterskolen ved Nyborg og Basketligaen

Op til sin bortgang var Geof lærer i basketball på Efterskolen ved Nyborg og her har Geof også sat dybe spor hos sine elever og kollegaer. Her var han kendetegnet ved en stor dedikation som lærer og hans lidenskab til basketball. Som kollega og lærer var han altid villig til at hjælpe, og hans positive tilgang til livet var inspirerende for alle med sin daglige gang på EVN. De samme ord går også igen, hvis man spørger Troels Mortensen, formand for Basketligaen, som har arbejdet tæt sammen med Geof i mange år.  
 
”Geof har været en sand inspiration at samarbejde med og det er i høj grad Geof’s fortjeneste at ligaen de seneste år har udviklet sig positivt og står et stærkt sted. Evnen til at lytte og på bedste vis forsøge at hjælpe alle klubber i ligaen har altid været kendetegnende for Geof og der er ingen tvivl om han på tværs af alle ligaklubber og resten af basketball Danmark vil blive savnet rigtigt meget.” 
 
På vegne af Danmarks Basketball Forbund takker vi for alt det, Geof har gjort for basketball i Danmark og sender varme tanker til hans familie og alle andre, der har været i berøring med Geof gennem i hans tid i dansk basket. 
 

Landsholdskontakter

Jörgen Fastberg
Sportschef

Tlf. +45 20 59 18 01
E-mail: jfa@basket.dk
Mauricio Chicola Gutierrez
Sportskoordinator

Tlf. +45 91 95 66 98
E-mail: mag@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420