Få alt det nye fra
Danmarks Basketball forbund i din indbakke
Uddannelse » Nyheder » gonzaga

Nyheder

DBBF landsholdsbehandler på studiebesøg


Kiropraktor og medicinstuderende Simon Sidenius Brockhusen har tilbragt 3 måneder på at lære om sportsmedicin og styrketræning på Gonzaga University i USA - et top-25 basketball college i Spokane i staten Washington. Her fortæller han om sine oplevelser, og hvad han har fået med sig hjem.

DBBF ser frem til at tage del i hans erfaringer i træning, genoptræning og behandling af sportsskader fra et amerikansk Division-1 college; et college, der i øvrigt har skrevet under med det danske talent, Jacob Glarbjerg Larsen fra næste sæson.

Læs evt. mere på hans facebookside, klik på linket: "atlasathletics".

Simon fortæller:

Hvad kan dansk basketball lære af Gonzaga University?

Den fysiske del af spillet og træningen bliver prioriteret væsentligt højere i den daglige træning i amerikansk collegebasket, end jeg generelt ser herhjemme i dansk basketball. De gør enormt meget for at begrænse, at spillerne spiller for meget, hvor jeg i Danmark nogle gange ser, at der bliver drevet rovdrift på de bedste af vores unge spillere.
 
Jeg blev inspireret af amerikansk fodbold derovre, og forskellen på den idrætsgren og basketball er, at man ikke bare lige tager ud og spiller "pick-up football". Man forbereder sig meget grundigt fysisk, inden man kaster sin krop ud på græsset, og der bliver ikke tilført tilfældig teknisk eller spilrelateret træning i ugeplanen, udover selve den planlagte træning og kampe. I basketball, der smutter man lige en tur i hallen, og vi kan altid lige lægge en ekstra individuel træning ind – hvilket nogle gange kan være fint, men IKKE hvis det sker på bekostning af den fysiske forberedelse.
 
På Gonzaga fyldte den fysiske del af træningen i kampsæsonen ca. 20-25 % af den samlede træningsmængde, og i preseason var det op imod 75 %. I dansk basketball ser jeg et stort behov mange steder for at opprioritere denne del – både for at skabe bedre basketballspillere, men også for at bekæmpe den relativt høje skadesfrekvens, som jeg ser herhjemme.

Det vil desuden være en fordel at tilknytte eksperter på området ude i klubberne – evt. fællesansættelser mellem flere klubber eller én træner som varetager en hel klubs ungdomsafdeling, eller lignende. Det vil tage noget pres fra basketballtrænerens skuldre, som så kan fokusere på det, han eller hun er bedst til.

Hvordan kom du frem til at tage til USA i 3 måneder?

Som mangeårig basketballspiller har jeg altid haft en drøm om at rejse til USA og dyrke min store passion for sporten. Jeg har de sidste 4 år været tilknyttet som behandler og fysisk træner for nogle af de danske ungdomslandshold i basketball, bl.a. U16-landsholdet som vandt guld ved B-EM i Sarajevo i 2013. Derigennem har jeg fået et stort netværk, som har hjulpet med at etablere kontakten til Gonzaga University, hvor jeg fik tilbudt, på første hånd, at lære om både behandling og rehabilitering, men også Strength and Conditioning, af deres atleter. Her fik jeg muligheden for at udleve en drøm samtidig med, at jeg har fået et kæmpe fagligt indspark, som jeg kan tage med hjem og bruge i hverdagen.
 
Hvor mange sportsgrene fulgte du på Gonzaga?

Jeg har primært arbejdet med basketball herreholdet, som spiller i den bedste collegerække (NCAA Division 1), men jeg har været involveret i alle deres professionelle sportsgrene, herunder tennis, volleyball, baseball og fodbold. Til alle varsityhold på universitetet er der tilknyttet en ’Athletic Trainer’, som er den sundhedsfaglige person, der har hovedansvaret for atleternes helbred. Det indebærer foruden diverse behandlings-, kost- og genoptrænings tiltag, også en skarpt koordineret tværfaglig indsats med universitets læger og styrketrænere, samt eksternt tilknyttede kiropraktorer, fysioterapeuter og ortopædkirurger.
 
Behandlingerne foregår primært i deres ’Training Room’, et åbent klinikmiljø, hvor behandlingsborde står side om side, så op til 8 atleter kan modtage behandling ad gangen, dog med mulighed for undersøgelse i enerum hvis det er påkrævet. Herudover finder man alt hvad et moderne rehabiliteringscenter kunne ønske sig, inkl. isbad og undervands løbebånd. Klinikken har åbent alle hverdage fra ca. 8-18 og derudover i forbindelse med træning eller kampe. Jeg havde især muligheden for at følge kiropraktor Dr. Dan Osborne næsten hver uge, både i studenterklinikken, men også i hans enmandspraksis samt til en amerikansk football kamp på Eastern Washington University. De mange hårde sammenstød i football sætter sine spor og mange har problemer med nakken. De fleste spillere fik behandling inden kampen, men et par stykker måtte på den transportable briks på sidelinjen mens kampen var i gang. Selvom jeg juridisk set ikke måtte udføre behandling herovre, havde jeg chancen for at øve sammen med Dan, og han har lært mig et par nye teknikker.
 
Hvordan var du tilknyttet selve basketballholdet?

Udover min deltagelse i diagnostik og behandling af atleterne, havde jeg chancen for at arbejde tæt sammen med basketholdets Strength and Conditioning coach, Travis Knight. Han anses af mange for at være én af de bedste og mest innovative styrketrænere i USA. Flere har udråbt ham til at være den direkte årsag til Gonzagas succes med at udvikle og klargøre spillere til NBA, bl.a. canadiske Kelly Olynyk som aktuelt spiller for Boston Celtics. Hver dag planlægger og guider han spillerne igennem 45-90 minutter workouts med hovedfokus på at øge deres atletiske evner på banen. Det gælder således ikke om at gøre spillerne så store eller stærke som muligt, men mere om at sørge for at de kan tilgå deres nyerhvervede styrke og bruge den konstruktivt når de står på banen foran 6.000 jublende fans. Han arbejder ud fra et 40/40/20 koncept, hvor ca. 40 % af træningen foregår efter traditionel periodisering, 40 % er en rotation af over 100 øvelser som han af erfaring ved virker og 20 % som er nyt og eksperimenterende. Han står også for en stor del af genoptræningen efter skader, hvor han bl.a. arbejder meget med forskellige former for ustabile underlag eller koas-belastning og inkorporering af kabler, elastikker eller kæder.
 
Jeg har igennem de sidste 3 måneder i fællesskab med Travis arbejdet med variationer over temaet Self-myofascial release og forsøgt at sammensætte forskellige stræk- og mobilitetsøvelser i en kontekst, der giver mening for netop basketball spillere. Mange af dem døjer med stramhed omkring hofterne, og jeg har hver dag fået lov til at guide spillerne igennem 10-15 minutters opvarmning med fokus på at mobilisere deres hofter eller foam rolle ømme muskler. Det er helt sikkert noget jeg vil arbejde videre med og udvikle på når jeg kommer hjem.
 
Fortæl lidt mere om forskellene mellem Danmark og USA?

I USA er det meget tydeligt, at alt drejer sig om deres sportshold, og for Gonzaga især basketball idet de ikke har noget football hold. Det betyder selvsagt, at der ikke er helt så mange penge som i de helt store programmer med football, men til gengæld går størtedelen af de midler de har til basketholdet. Hele skolesystemet er indrettet efter at give deres studenteratleter de optimale forudsætninger for at kunne præstere, både på banen men også akademisk, med fælles team meal efter hver træning og alle andre måltider planlagt så de enten bare kan møde op eller afhente dem i omklædningsrummet. At sport er en topprioritet ser man også ved at der fx er råd til at alle spillere bliver tapet inden hver træning og til hver kamp.

Jeg tror som sådan ikke at de er længere fremme ift. sportsmedicin, der er bare større fokus på at atleterne får den rette behandling så snart de har brug for det. Derudover er alting meget kontrolleret, således at der er en nationalt reguleret restriktion på træningsmængden på 20 timer/uge i sæsonen (8 timer i off-season). Disse timer er inkl. alle holdaktiviteter, som møder, yoga og styrketræning. Det er noget vi godt kunne lære noget af derhjemme, da jeg desværre ser at der bliver drevet rovdrift på nogle af de bedste spillere og de ender med at overtræne eller brænde ud fordi der konstant bliver inviteret til at deltage på diverse ekstra hold.
 
Vil du runde af med et par ord?

Jeg har fået en masse med i bagagen, både fagligt og personligt, og jeg kan kun anbefale andre der måtte have lyst til at gøre noget lignende at få etableret kontakten og komme af sted. Jeg glæder mig til at følge Gonzaga i de kommende sæsoner og forhåbentligt kommer jeg tilbage en dag. GO ZAGS!

Billederne herunder: Simon omringet af Gonzaga Bulldogs Men's Basketball, samt NBA-legende John Stocton (midterste billede) og den polske unge stjerne Przemek Karnowski (nederste billede).

Landsholdskontakter

Jakob Dehn
Eliteansvarlig

Tlf. +45 31 60 00 06
E-mail: jad@basket.dk
Steen Guido
Talentansvarlig

Tlf. +45 20 64 09 26
E-mail: stg@basket.dk
Sona Camara
Landsholdskoordinator

Tlf. +45 43 26 25 21
E-mail: soc@basket.dk
Danmarks Basketball Forbund | Brøndby Stadion 20 | 2650 Brøndby | Tlf.: 43262420